Entertainment

Ruud neemt kijker mee in emotionele rollercoaster in Diagnose De Wild

08 november 2021 08:56 Aangepast: 08 november 2021 12:01
Beeld © KRO NCRV

Gisterenavond was 'Diagnose De Wild' te zien: een documentaire waarin Ruud de Wild (52) laat zien hoe zijn leven plotseling op z’n kop stond na de diagnose darmkanker. Ruud vertelt openhartig over zijn eerste klachten en diagnose, maar ook zijn angst om dood te gaan en de impact die de ziekte heeft gehad op zijn relatie met Olcay Gulsen (41).

"Deze periode zegt zoveel meer dan elkaar het ja-woord geven of wat dan ook"

Ruud vertelt dat hij zich zorgen begint te maken, als hij een keertje ’s nachts bloed bij zijn ontlasting heeft. Hij besluit in eerste instantie zijn vriendin Olcay niks te vertellen, maar neemt wel contact op met een vriendin van haar, die maag-darm-leverarts is. Zij geeft hem zetpillen tegen aambeien mee en adviseert hem om twee weken te wachten. Als de klachten dan niet weg zijn, moet hij van haar naar de huisarts gaan en om een endoscopie vragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruud de Wild in spanning voor belangrijke uitslag operatie

Ruud probeert Olcay in die periode er nog buiten te houden, maar vertelt haar uiteindelijk wel dat hij een endoscopie gaat doen, omdat het 'goed was om dat onderzoek te doen'. Bij Olcay gingen er in de eerste instantie geen alarmbellen af. "Ruud is een hypochonder", zo vertelt ze. "Ik voegde dat gewoon toe aan zijn lijstje met andere klachten." Ruud daarentegen heeft er geen goed gevoel over. "Je probeerde me de avond van tevoren te overtuigen om die afspraak af te zeggen", zo kan Olcay zich herinneren.

Hoewel het in eerste instantie de bedoeling is dat Olcay bij de endoscopie aanwezig is, mag dat niet vanwege coronamaatregelen. Na twee uur wachten begint ze zich zorgen te maken. Wat zij niet weet, is dat Ruud op dat moment te horen heeft gekregen dat hij darmkanker heeft. "Toen kwam hij door die klapdeuren heen, huilend", zo blikt ze terug. "En toen zei hij: 'het is echt niet goed, ik ga het niet redden'. De presentatrice vertelt dat ze op dat moment het liefst 'haar schoenen wilde uittrekken en zo snel mogelijk het ziekenhuis uit wilde rennen'".

Wat volgt is een periode vol ingrepen, operaties en onzekerheid. Juist in deze moeilijke tijd weten de twee erg veel steun bij elkaar te vinden. "In het ziekenhuis gebeurde er ook wat", zo vertelt Ruud. "Deze periode zegt zoveel meer dan elkaar het jawoord geven of wat dan ook. Dit is iets veel groters."

Als blijkt dat Ruud nog niet helemaal kankervrij is, krijgt hij moeilijk nieuws te verwerken. Hij krijgt namelijk te horen dat hij een stoma zal krijgen. Iets waar hij enorm tegenop ziet. Zijn arts biedt hem uiteindelijk ook andere opties aan en ze besluiten samen voor een andere optie te gaan. Helaas blijkt het een dag na de ingreep toch niet goed te zijn gegaan. Als Ruud thuis aan het herstellen is, gaat het mis. "Toen stond ik onder de douche en zag ik ineens heel veel bloed. Ik werd duizelig en ik begon te schreeuwen." Olcay staat op dat moment beneden te stofzuigen. "Ik hoorde keihard gegil boven", zo blikt ze terug. Ze haast zich naar boven en ziet dan Ruud in een enorme plas bloed staan. Ze belt meteen 112. "10 minuten later lag ik in de ambulance", aldus Ruud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruud de Wild moest 'even wennen' aan eerste werkweek

Ruud komt op de Eerste Hulp terecht en volgens Olcay zit hij er op dat moment helemaal doorheen. "Jij dacht echt, dit gaat niet meer goedkomen". De chirurg besluit uiteindelijk dat hij niet anders kan dan Ruud een tijdelijke stoma te geven en volgens Olcay wordt alles vanaf dat moment 'lichter'. "Jij kon weer lopen en we hebben heel veel gewandeld. Aan de ene kant was het de rotste periode, maar aan de andere kant ook de mooiste." Als Ruud niet veel later voor een hersteloperatie naar het ziekenhuis gaat, krijgt hij goed nieuws. De stoma mag eruit én alles blijkt mooi geheeld te zijn. Zoals we inmiddels weten wordt Ruud ook schoon verklaard. 

De hele aflevering kun je hier terugkijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruud de Wild schoon verklaard: 'Ben op de goede weg terug'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore