Entertainment

Theater Tuschinski krijgt op 100e verjaardag predicaat koninklijk

28 oktober 2021 21:13 Aangepast: 28 oktober 2021 22:03

De honderdste verjaardag van bioscoop Tuschinski is vanavond éxtra feestelijk geëindigd. Burgemeester Femke Halsema en commissaris van de Koning Arthur van Dijk maakten op het feest bekend dat koning Willem-Alexander de bioscoop de speciale koninklijke status heeft verleend, wat betekent dat de bioscoop voortaan het predicaat 'Koninklijk' draagt.

"Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film"

De officiële naam van het majestueuze pand luidt vanaf donderdagavond Koninklijk Theater Tuschinski. "De stad kreeg 100 jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski", aldus Halsema. "Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film. maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Popcorn time: Bioscoop Tuschinski bestaat precies 100 jaar

Directeur Jacques Hoendervangers van bioscoopketen Pathé, die het pand al een kwart eeuw beheert, zegt enorm trots te zijn op de koninklijke status van zijn bioscoop. "De toekenning van het predicaat ervaren wij als een fantastische bekroning op het werk van oprichter Abraham Tuschinski en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen", zo stelde hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziyech in tranen na het zien van prachtige beelden in Pathé Tuschinski

Bij de toekenning waren drie nazaten aanwezig van Hermann Gerschtanowitz, een van drie oprichters van het theater: zijn kleinzoons Max en Ronnie en zijn achterkleinzoon Winston. Zowel Gerschtanowitz als zijn medeoprichters Tuschinski en Herman Ehrlich werden in de oorlog naar Duitsland gedeporteerd en kwamen niet meer terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winston Gerschtanowitz aast op bioscoop Tuschinski

Bioscoopketen Pathé vierde de bijzondere mijlpaal de afgelopen maand al met diverse speciale events, zoals eenmalige vertoningen van oude klassiekers als Turks Fruit en Soldaat van Oranje, die decennia terug hun wereldpremière beleefden in dit theater. Ook verscheen er een boek vol interviews met mensen die een speciale connectie met Theater Tuschinski hebben.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore