Entertainment

Expeditie Robinson chaotischer dan ooit: hoe zit het ook alweer?

31 oktober 2021 12:29
Groepsfoto Expeditie Robinson Beeld © Tom Cornelissen

Het RTL-survivalprogramma 'Expeditie Robinson' is momenteel vol aan de gang. En hoewel de fans hartstikke in hun nopjes zijn met de twee afleveringen per week, is het daardoor dit seizoen wel een tikkeltje chaotischer dan we gewend zijn. Hoe zit het ook alweer?

Kamp Noord en Zuid

Laten we beginnen met de 'normale' expeditie van dit jaar. In de eerste aflevering was te zien hoe achttien bekende Nederlanders aankwamen op een van de onbewoonde eilanden van Kroatië. Na de eerste proef, waarbij de kandidaten duo's moesten vormen, werd meteen bepaald wie in Kamp Noord en wie in Kamp Zuid werd ingedeeld. De twee afvallers van de proef, Eva van de Wijdeven en John de Bever, moesten zonder pardon door naar Afvallerseiland. 

Wat de 18 BN'ers toen nog niet wisten - en de kijkers thuis evenmin - was dat er tegelijkertijd ook een geheime expeditie begon op het zogenaamde Tweede Kans-eiland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Expeditie-afvaller John: 'Ik ben helemaal niet lui'

Tweede Kans-eiland

Op Tweede Kans-eiland gingen acht BN'ers opnieuw de strijd met elkaar aan. En ja, je leest het goed: opnieuw. Iedereen op dit eiland had namelijk eerder meegedaan aan Expeditie Robinson. Zij kregen een unieke kans op revanche,

Op het eiland werd om de paar dagen gestreden voor immuniteit. Degene die niet wint, of de verliezende groep (want jawel, sommige proeven waren in teamverband), moest naar de eilandraad. 

De deelnemer die uiteindelijk werd weggestemd, hoefde nog niet zijn koffers in te pakken (zoals de deelnemende BN'ers aanvankelijk dachten). Zij kregen namelijk nog een allerlaatste kans op Afvallerseiland. Je zou denken dat er op die manier al gauw niemand overbleef op Tweede Kans-eiland, maar niets is minder waar. De groep werd namelijk opgevuld met de weggestemde kandidaten uit Kamp Noord óf Kamp Zuid. Daardoor was het elke keer weer spannend hoe de dynamiek in de groep zou veranderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Expeditie Robinson-afvaller schrikt van weegmoment: 'Wat bizar!'

Afvallerseiland

Op het 'geheime' afvallerseiland verbleven de kandidaten die werden weggestemd vanaf Tweede Kans-eiland (en soms ook direct via Kamp Noord of Kamp Zuid). Om hun plekje om het eiland te behouden, moesten kandidaten tegen elkaar strijden in proeven, één tegen één. De winnaar mocht blijven en de verliezer werd definitief in het vliegtuig terug naar Nederland gezet. Door deze constructie vulde het eiland zich met steeds meer kandidaten en na 17 dagen was het al behoorlijk gezellig: ze waren er met z'n zevenen. Brombeer John de Bever werd vlak voor de samensmeltingsproef naar huis gestuurd en de afvallers werden samengevoegd met de overgebleven deelnemers van Tweede Kans-eiland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Expeditie Robinson-deelnemers verzwakken: 'Energie is op'

Samensmeltingsproef 

Waar vrijwel iedereen al dagenlang naar uitkeek was de beroemde en beruchte samensmeltingsproef. Want dit betekent normaal gesproken dat fase 2 van Expeditie Robinson eindelijk van start gaat: iedereen moet strijden voor zichzelf.

Eerst waren Kamp Noord en Zuid aan de beurt, die nog altijd niet van het bestaan van Tweede Kans- en Afvallerseiland afwisten, aan de beurt. Tijdens de proef konden de vier sterkste en snelste kandidaten een groene bandana bemachtigen, waarover ze verder nog geen uitleg kregen. 

Vervolgens was in een aflevering later te zien hoe ook de kandidaten van Tweede Kans- en Afvallerseiland tegen elkaar gingen strijden in hetzelfde parcours. Ook hier waren weer enkele groene bandana's te verkrijgen voor de beste spelers. Uiteindelijk wordt duidelijk dat er zelfs ná de samensmelting weer twee teams zullen worden gevormd: iedereen mét bandana en iedereen zonder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afvaller Jasper: 'Rob en John keren niet zomaar terug in Expeditie'

Winnaarseiland

Tot slot was ook te zien hoe de twee winnaars van de twee samensmeltingsproeven een brief ontvingen: zij werden vol verbazing uit de groep gehaald en vertrokken naar Winnaarseiland. 

Hoe het precies verder gaat, is nog even afwachten. Je bent nu in ieder geval weer helemaal up-to-date om het programma te volgen! Expeditie Robinson zie je elke donderdagavond om 20.30 en elke zondagavond om 20.00 uur. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaj: 'Hier slapen afvallers Robinson vóór afvallerseiland'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore