Ga naar de inhoud
Entertainment

Jinek-kijkers ontdaan door aangrijpend verhaal moeder toeslagenaffaire

Eva Jinek Beeld © Jinek / RTL

Een aangrijpend verhaal woensdagavond in de talkshow van Eva Jinek (43): Karin van Opstal, moeder van vijf kinderen, was te gast om over haar thuissituatie te praten. Karin was een van de duizenden gedupeerden van de toeslagenaffaire en omdat ze daardoor in financiële problemen terechtkwam, nam jeugdzorg haar kinderen uit huis.

"Ik heb het heel lang uitgehouden met lenen van ouders, familie en vrienden"

"Ik ben januari 2009 mijn huis kwijtgeraakt omdat ik in zwaar weer terechtkwam. Ik heb het heel lang uitgehouden met lenen van ouders, familie en vrienden. In februari was mijn zoon geboren en toen kwam de vraag: waar wilt u de kraamzorg? En daar kon ik geen antwoord op geven", vertelt Karin openhartig. 

Vervolgens kwam er een maatschappelijk werker praten met Karin en daar vertelde ze over haar hoge schulden bij de Belastingdienst. Twee dagen later werd haar zoon, destijds tien dagen oud, meegenomen uit het ziekenhuis en meegenomen door jeugdzorg. Inmiddels is hij  twaalf. Karin heeft hem sindsdien niet meer gezien. Een paar dagen erna werden twee van haar andere kinderen - vanuit school - meegenomen door jeugdzorg en niet veel later ook haar laatste twee kinderen.

Eva
Lees ook:
Eva Jinek strikt Ed Sheeran voor komende dinsdag

Karin kreeg van de gemeente een kraakpand toegewezen, maar omdat de woning door jeugdzorg als te onveilig werd beschouwd, kreeg ze haar kinderen niet terug. "Ze dachten dat ik krankzinnig was, en heb vier psychologische testen moeten doen. En daar kwam uit dat ik een 'normaal' mens ben." Eva weet door het schrijnende verhaal niet hoe ze moet reageren: "Alsnog zeggen ze dat ze je kinderen niet teruggeven? Ik weet niet zo goed wat ik erover moet zeggen..." 

Ook op social media wordt volop gereageerd op het vreselijke verhaal. 'Gisteren zitten janken bij Jinek. Niet eens weten hoe je kinderen er nu uitzien. Elke keer als je de mensen achter de feiten van het ongekende onrecht ziet, wordt het moeilijker te bevatten en verkroppen', schrijft iemand. Een andere kijker laat weten: 'Gisteravond met afschuw het verhaal van die moeder gehoord bij Jinek. Wat een onrecht en leed en wat een machteloosheid en dat is dan één verhaal, er zijn er nog zoveel meer. Zoveel machtsmisbruik.'

Eva
Lees ook:
Eva Jinek: 'Weigerartiesten willen niet op tv in discussie'
Jineks
Lees ook:
Jineks stroeve interview met Daniel Craig levert hilarische LuckyTV op

Een nieuwe aflevering van Jinek zie je elke werkdag om 22.00 uur bij RTL 4.