Ga naar de inhoud
Entertainment

Onderzoek gestart naar kruidenmengsel Giel Beelen

Giel Beelen Beeld © ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het kruidenmiddel Shambala, dat door dj Giel Beelen (44) wordt gepromoot. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA woensdag gemeld. Het onderzoek is ingesteld nadat de waakhond 'een signaal' over dit product had ontvangen.

"Over de meeste voedingsmiddelen zijn in Europa duidelijke regels en afspraken gemaakt"

Het consumentenprogramma Radar besteedde maandag aandacht aan het kruidenmengsel. Dit Shambala helpt degene die het drinkt volgens de makers zijn of haar 'innerlijke zelf te vinden'. In Radar bekritiseerden voedselexperts het mengsel. Beelen zelf kwam ook aan het woord en kon niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Een farmacoloog sprak van een 'tikkende tijdbom' omdat Shambala een zogenoemde serotonineshock zou kunnen veroorzaken.

Honderden
Lees ook:
Honderden reacties op kruidenmengsel Giel Beelen in Radar

De NVWA gaat Shambala onderzoeken in een laboratorium, laat de zegsman weten. 'De focus ligt hier bij de aanwezigheid van MAO-remmers en de hoeveelheden die in het product zouden zitten. Dit vergt grondig onderzoek.' Op basis van de resultaten beoordelen onderzoekers of het product een schadelijk werking heeft en of er opgetreden moet worden. MAO-remmers zijn antidepressiva.

Het is onduidelijk hoelang het onderzoek naar Shambala gaat duren. De waakhond controleert of producten en voedingsmiddelen voldoen aan de wettelijke regels en richtlijnen. Na een melding oordeelt een inspecteur van de NVWA of een onderzoek naar een bepaald middel of product gerechtvaardigd is.

Mysterieus
Lees ook:
Mysterieus kruidenmiddel Giel Beelen in Radar maakt tongen los

BNNVARA, de omroep waarvoor Giel Beelen op dit moment werkt, laat weten niet te reageren op de ophef omdat zijn promotie van Shambala los staat van zijn radiowerk.

Overigens zijn de claims die de makers doen over het kruidenmengsel Shambala, dat door dj Giel Beelen wordt gepromoot, 'dubieus en nauwelijks te controleren'. Dat stelt Assistant Professor Alie de Boer van Maastricht University, gespecialiseerd in voedselinformatie. Ingrediënten in het middel behoren tot een groep die op een lijst staan die nog niet is goedgekeurd door de Europese Unie. 

"Over de meeste voedingsmiddelen zijn in Europa duidelijke regels en afspraken gemaakt over wat je mag claimen en wat niet, en aan welke regels producten moeten voldoen", legt Alie uit. Dit zijn objectieve criteria die door onderzoekers en wetenschappers concreet kunnen worden getest en gecontroleerd. Deze criteria worden ook gehanteerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als zij voedingsmiddelen tegen het licht houden.

Giel
Lees ook:
Giel Beelen presenteert vanaf oktober avondshow op de radio

John van den Heuvel: 'Kruidenmiddel Giel Beelen neigt naar oplichting'

03:16