Ga naar de inhoud
Entertainment

LHBTQ+-beweging wil dat Netflix special Dave Chappelle verwijdert

Dave Chappelle Beeld © ANP

Special 'The Closer' van comedian Dave Chappelle (48) is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. In de standupshow maakt de komiek onder meer controversiële opmerkingen over transgenders.

"Iedereen die hier vandaag aanwezig is, elke mens op aarde is tussen de benen van een vrouw door op aarde gekomen''

In The Closer stelt Dave onder meer dat gender een vaststaand feit is. "Iedereen die hier vandaag aanwezig is, elke mens op aarde is tussen de benen van een vrouw door op aarde gekomen. Dat is gewoon een feit", zegt hij onder meer. Ook maakt hij zich boos over de ophef rond rapper DaBaby, die onder vuur kwam te liggen na homofobe uitspraken op een festival. "In ons land kun je een zwarte man doodschieten", aldus Dave, die daarbij het n-woord gebruikte, "maar oh wee als je een homo op zijn teentjes trapt."

Dave
lees ook:
Dave Chappelle's shows afgezegd vanwege corona

GLAAD liet woensdag op Twitter van zich horen. De Amerikaanse LHBTQ+-belangenorganisatie retweette een negatieve recensie van de show en schreef daarbij: "Het merk Dave Chappelle is gaan staan voor het ridiculiseren van transgender personen en andere minderheden. Negatieve recensies en afkeurende meningen van kijkers vormen een boodschap aan de entertainmentindustrie dat het publiek niet achter een platform voor dit soort anti-LHBTQ-ideeën staat. Wij zijn het daarmee eens."

De National Black Justice Coalition, een organisatie die vooral de belangen van zwarte LHBTQ'ers behartigt, ging in een verklaring aan Deadline nog iets verder. De coalitie verzoekt Netflix daarin de special te verwijderen. De organisatie stipt in het statement aan dat racisme en antihomosentimenten twee losse zaken zijn. "Vergis je niet; zwarte LHBTQ-mensen bestaan, dat hebben ze altijd gedaan. Het ene gevecht tegen onderdrukking sluit het andere niet uit. Het aanhoudende racisme in de Verenigde Staten is geen excuus voor homofobie of transfobie."

Dave
lees ook:
Dave Chappelle haalt uit naar Michael Jackson-beschuldigers
Bron: ANP/RTL Boulevard