Ga naar de inhoud
Entertainment

Geraldine Kemper in tranen na loodzwaar gesprek Five Days Inside

Geraldine Kemper in Five Days Inside Beeld © Five Days Inside

Na een ongeluk of door een tumor in je ruggenmerg een dwarslaesie oplopen en daardoor grotendeels verlamd raken: een nachtmerrie. Geraldine Kemper (31) gaat in 'Five Days Inside' deze week naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, waar ze gespecialiseerd zijn in dwarslaesierevalidatie. De gesprekken met patiënten maken diepe indruk op haar.

'Je moet uiteindelijk accepteren wat er aan de hand is met je en dan moet je doorgaan"

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg waardoor signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam niet meer goed doorgegeven worden, met als gevolg het verlies van verschillende lichaamsfuncties en verlamming. Tijdens een loodzwaar revalidatieproces wordt het lichaam uitgedaagd om zoveel mogelijk functies terug te krijgen.

Als Geraldine alleen al denkt aan de gedachte niet meer te kunnen lopen, wordt ze al misselijk. "Als ik aan een dwarslaesie denk, dan denk ik: m’n grootste nachtmerrie", vertelt ze voor haar bezoek. "Ik hou zo van staan op een festival en dansen. Ik hou zo van bewegen en sporten."

Natasja
Lees ook:
Natasja heeft bijzondere gesprekken over de dood in Five Days Inside

Ook de 23-jarige Bas houdt van sporten, met name motorcross. Tijdens de voorbereiding voor het WK van dit jaar gaat het echter volledig mis en slaat zijn motor tegen de schans. "Dat is net alsof je tegen een muur aan rijdt in de vierde versnelling, vol gas. Tja, shit happens", vertelt hij. Niet alleen Bas, ook zijn vriendin Bente vindt de nieuwe situatie lastig. "Het is gewoon zwaar", spreekt Bas voor haar, terwijl zijn vriendin haar tranen wegslikt. "Het ene moment is je vriend, laten we zeggen, je zit aan de top van de wereld. En het andere moment ligt hij eigenlijk als een pop op bed."

Volgens Bas moest hij alles opnieuw leren, net als een kind. "Wat ook nog het gekke is: het lichaam wil gewoon niet meewerken." Zo kan hij met zijn linkerhand wél zijn vingers bewegen, maar met zijn rechterhand niet. "Nu moet ik allemaal trucjes vinden om de dagelijks dingen weer te kunnen doen", aldus de voormalig topsporter. 

Rick
Lees ook:
Rick Brandsteder slikt tranen weg in aangrijpende aflevering Five Days Inside

Even later ontmoet Geraldine de 25-jarige Yannick, die vier weken geleden dronken achter het stuur kroop en nu alleen nog zijn rechterhand kan bewegen. Hoewel de doktoren hem hebben verteld dat het waarschijnlijk zo blijft voor de rest van zijn leven, blijft Yannick hoop houden. "Ik zal ze het tegendeel bewijzen", vertelt hij aan Geraldine. Hij kán het gewoon niet accepteren en droomt elke nacht dat hij weer kan lopen: "En dan wordt je wakker en blijkt dat je in een nachtmerrie leeft."

Het verhaal van Yannick raakt Geraldine enorm, vooral omdat de jongen zelf toegeeft dat het fout was om met een slok te veel in de auto te stappen. "Deze komt wel echt even heel goed binnen", vertelt ze na hun ontmoeting tegen de camera. "Het feit dat hij zelf ook realiseert hoe fout hij bezig is geweest… dat hij de auto in is gestapt met alcohol op. En hoe dat nu zijn hele leven heeft overgenomen. Ik weet niet. Je ziet bij hem gewoon heel erg de pijn."

Geraldine
Bekijk ook:
Geraldine Kemper weer 'hartstikke verliefd'

Als de presentatrice hem de volgende dag weer opzoekt ziet ze wederom de pijn in zijn ogen om te leven met een dwarslaesie. Als er geen verbetering in zijn leven komt, dan hoeft het voor Yannick niet meer. "Ik ben niet bang om dood te gaan", vertelt hij haar. En dat komt hard binnen bij Geraldine: "Ik weet dat ik… ik heb helemaal geen recht om tranen te hebben, maar het komt gewoon heel rauw bij hem (…) Ik hoop zo dat Yannick uit dit donkere hoofdstuk komt, want je moet uiteindelijk accepteren wat er aan de hand is met je en dan moet je doorgaan." Gelukkig komt er vlak voordat Geraldine afscheid komt nemen goed nieuws: Yannick kan weer een beetje bewegen!

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5 of kijk de aflevering terug bij Videoland.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.