Ga naar de inhoud
Entertainment

Ophef na uitreiking Gouden Kalveren: geen vrouwen gewonnen

Gouden Kalveren uitreiking Beeld © ANP

Acteurs en andere bekende Nederlanders zijn verontwaardigd over hoe de uitreiking van de eerste 'genderneutrale' Gouden Kalveren is verlopen. Voor het eerst waren er vrijdag geen aparte categorieën meer voor mannen en vrouwen en dat resulteerde erin dat alleen mannen de belangrijkste filmprijzen van de avond mee naar huis namen.

"Zolang de meeste en vaak ook beste rollen mannenrollen zijn, is er van gender neutraliteit niet echt sprake"

'De Kalveren zijn genderneutraal en van de weeromstuit heeft geen enkele vrouw of gender neutrale acteur een acteerprijs gewonnen', twittert Katja Herbers, bekend van films als Weg van jou en verschillende Amerikaanse series. Ze vindt ook dat de man/vrouw-categorieën wellicht iets te vroeg zijn afgeschaft. 'Zolang de meeste en vaak ook beste rollen mannenrollen zijn, is er van werkelijke gender neutraliteit niet echt sprake.' Simon de Waal, scenarioschrijver van onder meer Baantjer valt haar bij: 'Als dat zo is had men het moeten laten zoals het was.'

Dit
Lees ook:
Dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

Cabaretier Yora Rienstra, ook presentator van onder meer RamBam, vindt dat de organisatie van de Gouden Kalveren zich naar aanleiding van de resultaten achter de oren mag krabben. Op Twitter roept ze op om maar een apart feest voor de acterende vrouwen op te richten. 'Lieve fantastische talentvolle actrices van Nederland, zullen we gewoon een eigen gala oprichten? Want dit is echt te triest voor woorden wat hier nu plaatsvindt. Uiteraard niks ten nadele van het talent van mannen, maar de organisatie mag zich diep schamen.' Actrice Maryam Hassouni houdt het kort en bondig. 'Dat genderneutrale komt mannen wel heel goed uit', schrijft ze op Instagram.

Ook schrijfster Saskia Noort laat van zich horen. 'Hoera voor genderneutraliteit', schrijft ze bij een krantenartikel over de veelal mannelijke winnaars. Onder haar bericht reageert onder anderen acteur Huub Stapel, bekend van series als Flikken Rotterdam en films als De Lift. 'Precies ja .. driewerf hoera … pffff', schrijft hij.

Fedja
Lees ook:
Fedja van Huêt wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol

Tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren gingen alle acteursprijzen, dus voor zowel korte films als speelfilms en series naar mannelijke acteurs. De prijzen zijn vakprijzen en de winnaars worden bepaald volgens het zogenaamde Academy-model; vakgenoten stemmen zelf op wie zij vinden dat moet winnen. De groep van honderden stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore