Ga naar de inhoud
Entertainment

Yorick van Wageningen over winst Gouden Kalf: 'Ongelooflijk cool'

Yorick van Wageningen Beeld © ANP

Yorick van Wageningen (57) noemt het "ongelooflijk cool" om een Gouden Kalf te winnen voor zijn rol in de thriller 'De Veroordeling', over de Deventer moordzaak. Dat laat de acteur, die momenteel in het buitenland zit, zaterdag in een reactie weten aan het ANP.

‘’Het smaakt extra zoet als je vijftien jaar nauwelijks in Nederland hebt kunnen werken, omdat een rancuneuze casting director overal verkondigt dat je niet kan spelen’’

Het beeldje werd vrijdagavond in ontvangst genomen door Michaël de Jong. Yorick vertolkt in De Veroordeling de rol van deze 'klusjesman', die vooral door ongefundeerde uitlatingen van Maurice de Hond jarenlang werd gezien als de dader van de moord op de weduwe Wittenberg. De Hond deed deze uitlatingen zonder enig bewijs en bleef ze ook volhouden nadat hij hiervoor door de rechter was veroordeeld.

Fedja
lees ook:
Fedja van Huêt wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol

Yorick noemt het winnen van het Kalf "extra zoet smaken als je vijftien jaar nauwelijks hebt kunnen werken in Nederland omdat een rancuneuze casting director overal verkondigt dat je niet kan spelen." Hiermee doelt de acteur op Job Gosschalk. De machtige castinggoeroe en producent bekende in 2017 zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel wangedrag en legde al zijn taken neer. Yorick had eerder al gemeld dat ook hij een "seksueel incident" met Job had gehad.

Uiteindelijk bouwde de acteur vooral een carrière op in het buitenland, waar hij rollen kreeg in hits als The Girl with the Dragon Tattoo en The New World. "Dan heb ik nog mazzel gehad dat ik die wraak heb kunnen ontlopen in Hollywood. Mijn hart gaat nog steeds uit naar al die acteurs die geen carrière meer hebben."

Halina
lees ook:
Halina Reijn wint eerste Gouden Kalf voor Red Light

De acteur zag zaterdagochtend het filmpje van de uitreiking. Michaël de Jong zei dat de film De Veroordeling, die voor veel mensen duidelijk maakt wat hij de afgelopen jaren heeft moeten doorstaan, hem en zijn vriendin hun leven had teruggegeven. "Ik moest zo huilen toen Michaël zei: ‘ze noemen me de klusjesman, maar ik heet Michaël C de Jong. In één zin claimde hij zijn leven terug dat verwoest was door Maurice de Hond en de Nederlandse babbelcultuur. Hij is mijn held", aldus Yorick.

Verder prijst de Kalf-winnaar het doorzettingsvermogen van producent Joram Willink en regisseur Sander Burger, die er elf jaar over deden om de film te realiseren. "Hun eindeloze doorzettingsvermogen heeft het leven van twee mensen veranderd. De trots daar een bijdrage aan geleverd te hebben overtreft alles."