Entertainment

Leonardo DiCaprio stapt in Nederlands kweekvlees

22 september 2021 14:45 Aangepast: 22 september 2021 16:40
Beeld © ANP

Acteur Leonardo DiCaprio (46) investeert in het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, dat technologie heeft ontwikkeld om vlees te kweken als alternatief voor het slachten van dieren. De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering, omdat er veel minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij veeteelt. Leonardo investeert ook in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees.

"Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren"

Hoeveel de Oscarwinnaar in Mosa Meat en Aleph Farms steekt, maakten de twee bedrijven niet bekend. Leonardo maakt zich al langer hard voor de strijd tegen klimaatverandering. Het houden en slachten van koeien, varkens en andere dieren voor vlees is een belangrijke bron van broeikasgassen. Door daar verandering in te brengen kan klimaatwinst worden geboekt, verwacht de acteur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oude huis Leonardo DiCaprio stond volledig in teken van Titanic

"Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige industriële rundvleesproductie op te lossen", verklaart de acteur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ariana Grande scoort rol in film met Leonardo DiCaprio

Het in 2016 opgerichte Mosa Meat is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens gevoed worden om er vlees mee te laten groeien. Onderzoeker Mark Post, mede-oprichter van het bedrijf, haalde in 2013 de wereldpers met de presentatie van 's werelds eerste gekweekte hamburger. Die kostte destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten.

Mosa Meat heeft in verschillende investeringsrondes omgerekend zo'n 82 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Andere bekende investeerders zijn onder anderen topman Jitse Groen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de producent van vis- en veevoer Nutreco.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore