Ga naar de inhoud
Entertainment

Kijkcijfers talkshows flink gedaald: is Nederland talkshowmoe?

Beeld © ANP

'Op1', 'Jinek', 'Khalid & Sophie', 'HLF8', 'SPLNTR!' en 'Humberto'. Dat zijn de zes dagelijkse talkshows die momenteel te zien zijn op de Nederlandse kijkbuis. Waar dit soort programma's tot voor kort vaak garant stond voor een miljoenenpubliek, is dat nu anders. Het aantal kijkers is behoorlijk teruggelopen. Is Nederland 'talkshowmoe'? Dat vroeg tv-recensent Angela de Jong (45) zich eerder al af en nu laat televisiekenner Rob Goossens (30) er zijn licht op schijnen.

"Het lukt ze niet meer om mensen aan tafel te zetten die je ook thuis zou uitnodigen"

Jarenlang zag Nederland als talkshowland er vrij gestructureerd uit. De publieke omroep had Matthijs van Nieuwkerk met De Wereld Draait Door in de vooravond. Op de late avond was het stuivertje wisselen tussen Eva Jinek en Jeroen Pauw met hun talkshows. En op RTL 4 zwaaide Humberto Tan de scepter met zijn RTL Late Night.

Toen Eva overstapte naar RTL en Jeroen en Matthijs aangaven te stoppen, vond er een grote verschuiving plaats. De publieke omroep lanceerde Op1, gepresenteerd door duo's. Voor De Wereld Draait Door kwam De Vooravond in de plaats, dat inmiddels alweer is vervangen door Khalid & Sophie omdat het volgens de omroepbazen niet 'urgent' genoeg was. Ook SBS6 heeft nu een dagelijkse talkshow, genaamd HLF8, met Johnny de Mol als host. Op RTL sluit Eva momenteel doordeweeks de avond af, Humberto doet dat op de zondagavond en Beau is even met vakantie, tot Jinek weer stopt. Maar sinds de start van het nieuwe televisieseizoen valt één ding op: de voor een talkshow ongebruikelijk lage kijkcijfers. Hoe komt dat?

Renze
lees ook:
Renze Klamer over Khalid & Sophie: 'Niet chic om daar wat over te zeggen'

Waar Op1, maar ook Jinek eerst steevast ongeveer een miljoen kijkers scoorden, ligt dat nu lager: rond de 600.000. De nieuwe talkshow Khalid & Sophie begon met kijkcijfers rond de 400.000, maar zet nu eveneens scores van 600.000 neer, wat nog altijd lager is dan voorganger De Vooravond. Ook de nieuwste praatshow, HLF8, kan de kijker niet bekoren met scores tussen de 200.000 en 300.000 kijkers.

Hoewel de kijkcijfers pas sinds september teruglopen, ziet Rob Goossens al veel langer issues. "Vanaf maart is er al een inhoudelijk probleem. Bij Op1 zie je al helemaal hoe weinig ze doen. Het lijkt wel alsof ze 's ochtends een belrondje hebben, kijken welke presentatoren kunnen en dat er dan een duo zit met een gevoel richting de kijker van 'het is ook maar werk voor ons'."

Bovendien vindt Rob dat de talkshows 'geen goede gasten' aan tafel hebben. "Het lukt ze niet meer om mensen aan tafel te zetten die je ook thuis zou uitnodigen." Want een onderwerp als corona, waarover veel Nederlanders zeggen dat ze er klaar mee zijn, moet volgens Rob heus nog wel mogelijk zijn. "Mensen willen het weten, we willen bepaalde hoofden alleen niet meer zien. Van Ernst Kuipers weet ik nu wel wat hij gaat zeggen. Wanneer aan de talkshowtafels alleen nog maar de ooms zitten die je niet op je verjaardag wil hebben, haken kijkers af."

Martijn
lees ook:
Martijn Koning met de dood bedreigd na Baudet-rel in Jinek

Hebben de dalende cijfers misschien ook te maken met het totale aantal mensen dat televisiekijkt? "Momenteel kijken er meer mensen tussen 19:00 uur en 20:30 uur naar de televisie dan twee jaar geleden", verklaart Rob. "Dus voor de vooravondshows is dat geen excuus." Rob denkt evenmin dat het komt door het veelvuldig wisselen van presentatoren en programma's. "Dat is er altijd geweest. Het grote gevaar voor de makers is dat ze denken dat dit het probleem is, terwijl ze er zelf niet in slagen om een goede uitzending neer te zetten."

Van het nieuwe programma Khalid & Sophie - gepresenteerd door Khalid Kasem en Sophie Hilbrand - is Rob bijvoorbeeld niet onder de indruk. "Daar is sprake van totale zelfoverschatting door omroep BNNVARA. Het format staat niet en de presentatoren hebben de schijn tegen. Het publiek kan geen sympathie voor ze opwekken. Ik denk dat er voor dit duo niet zoveel meer te redden valt. De vraag is: wat ga je doen? Na de zomer van 2022 is de kans vrijwel nul dat ze er nog zijn."

Tv-recensent Angela de Jong steekt niet onder stoelen of banken dat ze geen fan is van - met name - Khalid. Onlangs voorspelde ze in haar column in het AD nog dat de presentator het einde van dit seizoen afmaakt, maar daarna stopt. 'Het lijkt me geen dag te vroeg', schreef ze.

Rob
lees ook:
Rob over Johnny de Mol: 'Hij is geen scherpe vragensteller'

Over HLF8 met Johnny de Mol zegt Rob: "Dat het niet zoveel kijkers trekt kan zelfs een blinde zien. Met het programma is niet zoveel mis. Je kunt beter dat hebben dan een programma dat wel kijkers heeft, maar waarvan je eigenlijk al weet: dit is het niet."

Wat Angela betreft leunt Johnny te veel op zijn vrienden en familie. Zo kwamen zijn moeder Willeke Alberti en tante Linda de Mol al eens voorbij. 'Daar moet je wel echt een sterke maag voor hebben om dat ons-kent-ons-kliekje te trekken', zei ze daarover.

Eddy
lees ook:
Eddy Zoëy gaat nieuwe talkshow Dit Is Mijn Keus presenteren

Wat is volgens Rob de oplossing voor de talkshowredacties? Waardoor blijft het publiek weer plakken? "Redacties moeten bij iedereen die wordt uitgenodigd de vraag stellen of je hem of haar zelf ook thuis zou willen uitnodigen. Uiteindelijk is de talkshowtafel het verlengde van de huiskamer. Dan zou ik me ook afvragen: kunnen we van tevoren uittekenen wat iemand gaat zeggen? Zo ja: niet doen. Maar ik vraag me af of de redacties daar wel toe in staat zijn, omdat die bevolkt worden door veel jongere mensen, die zelf misschien niet eens naar de televisie zouden kijken op dat moment. Als je niet de doelgroep bent, kun je ook moeilijk voor de doelgroep denken."

Angela heeft in haar columns en de AD Mediapodcast al meermaals aangegeven dat zij het een belediging voor het vak vindt dat er steeds weer nieuwe talkshowpresentatoren aan een talkshowtafel worden gezet. Ze is van mening dat ze eerst vlieguren moeten maken, zoals Eva Jinek deed op de zondagmiddag. 'Niet iedereen kan het zomaar doen.'

En een televisielandschap zónder talkshows? "Ik denk wel dat het afsluiten van de dag met de hoofdrolspelers belangrijk is en blijft bestaan. Dat is iets wat de streamingdiensten nooit gaan brengen. Daar kun je het op winnen." Maar of de keuze zo reuze blijft, betwijfelt Rob. "De vraag is wel of er nog net zoveel talkshows zijn als nu."

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op Sophie Hilbrand na 'belabberd' interview met Måneskin

Onlangs raakte Humberto Tan op de zondagavond menig kijker met zijn statement rondom een schokkende uitspraak van Thierry Baudet:

Humberto pakt Baudet aan met krachtig statement

04:28