Entertainment

Schaakster klaagt Netflix aan na valse claims The Queen's Gambit

19 september 2021 16:55
The Queen's Gambit Beeld © Phil Bray/Netflix

Het afgelopen jaar had Netflix een gigantische hit in handen met 'The Queen's Gambit'. Toch is niet iedereen even enthousiast over de schaakserie. Voormalig schaakster Nona Gaprindashvili (80) is zelfs allesbehalve blij met de show en eist nu 5 miljoen dollar van de streamingdienst wegens 'kleinerende' en 'seksistische' uitspraken. Dat meldt 'Deadline'.

"Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier, die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg, belachelijk"

In de serie, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1983 van Walter Tevis, wordt beweerd dat Nona Gaprindashvili nog nooit een competitie tegen mannen zou hebben gespeeld, maar dat is volgens de wereldkampioene absoluut niet waar. De 80-jarige beweert nu dat ze in 1968, het jaar waarin de aflevering met de bewuste uitspraak zich afspeelt, al tegen ten minste 59 mannelijke schakers gespeeld had.

"De bewering dat Gaprindashvili 'nooit met mannen te maken heeft gehad' is overduidelijk vals, maar ook schromelijk seksistisch en kleinerend", luidt dan ook de aanklacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Queen's Gambit wint maar liefst 9 Creative Arts Emmy's

De oud-schaakster is daarnaast van mening dat Netflix 'schaamteloos en opzettelijk' heeft gelogen over haar prestaties om meer drama te creëren. "Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier, die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg, belachelijk."

Netflix heeft inmiddels ook gereageerd op de beschuldigen en laat weten juist veel respect te hebben voor haar. Dat weerhoudt hen er echter niet van de aanklacht aan te vechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix-serie The Queen's Gambit wordt omgetoverd tot musical

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore