Ga naar de inhoud
Entertainment

Hanna Verboom open over psychische aandoening in documentaire

Hanna Verboom Beeld © ANP

Filmmaker en sociaal ondernemer Hanna Verboom (38) heeft samen met psychiater Dirk de Wachter (61) een documentaire gemaakt over het taboe op psychische aandoeningen. Hanna praat in de film 'Uit de schaduw' - die vanaf vrijdag gratis te zien is op haar platform 'Cinetree' - openhartig over haar eigen bipolaire stoornis. Ook lanceert zij de campagne #uitdeschaduw om meer openheid te vragen voor dit onderwerp.

"Vanaf jongs af aan had ik het gevoel dat ik anders was"

"Vanaf jongs af aan had ik het gevoel dat ik anders was", vertelt Hanna. "Op mijn 16e begonnen de depressies. Dagenlang lag ik op bed, ik sprak niet, ik at niet. Mijn moeder zat naast me en hield mijn hand vast. En dan uit het niets, van de één op andere dag ging het licht weer aan. Ik kon de wereld weer aan, ik was ontzettend creatief en bedacht de mooiste dingen", legt de filmmaker uit.

Beschuit
lees ook:
Beschuit met blauwe muisjes voor actrice Hanna Verboom

De regisseur en actrice kreeg op haar 21e de diagnose bipolaire stoornis. "Er werd me verteld dat als ik hierover zou praten ik nooit meer aan het werk zou komen", vervolgt ze. "Ik schaamde me ervoor en voelde me ‘minder waard’. En dan te bedenken dat maar liefst 43 procent van ons te maken krijgen met psychische kwetsbaarheden. Bijna een op de vijf mensen praat er nooit over. En dit alles terwijl juist verbinding en zelfacceptatie cruciaal zijn voor iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden."

Hanna nam het besluit met haar verhaal naar buiten te treden toen zij zwanger was van haar zoon Samuel. "Ik had heel erg het gevoel dat ik geen goede moeder zou zijn als ik dit deel van mijzelf niet zou kunnen accepteren", legt ze uit. "Er hangt een stigma van nadelen en problemen aan een bipolaire stoornis. Maar ik ben er inmiddels achter dat het mij ook veel heeft opgeleverd."

Hanna
lees ook:
Hanna Verboom maakt Blue Monday wat minder blue

Hanna praat zondag in de talkshow van Humberto Tan op RTL4 uitgebreid over haar film en haar stoornis. Op haar filmplatform Cinetree zullen de komende weken, tot Mental Health Day op 10 oktober, diverse films te zien zijn over dit onderwerp. De stichting Get It Done sluit ook aan bij de campagne die Hanna lanceert met diverse gesprekken en events op sociale media.

Hanna
lees ook:
Hanna Verboom in verwachting van tweede kind