Ga naar de inhoud
Entertainment

'Wendy van Dijk deels schuldig aan faillissement Disq'

Wendy van Dijk Beeld © ANP

Volgens 'Quote' is Wendy van Dijk (50) net zo schuldig aan het faillissement van haar fitnesslijn Disq als haar ex-zakenpartner Robbert Boekema. Het tweetal bevindt zich al een tijdje in een hooglopende conflict, maar volgens de rechtbank is het juist de presentatrice die het faillissement veroorzaakte.

"Doordat zij haar werkzaamheden staakte, is een kettingreactie in gang gezet met als eindresultaat het faillissement"

Volgens Wendy heeft haar voormalig zakenpartner een deel van de voorraad van de fitnessapparaten weggehaald, maar uit een vonnis dat in handen is van Quote blijkt dat dit niet kan worden bewezen. De verdwenen voorraad bestaat uit zo'n 8500 Disqs, apparaten waarmee leden van de fitnessclub thuis kunnen sporten. De voorraad werd ingekocht voor ruim 700.000 euro, maar zou volgens de presentatrice een marktwaarde van 3 miljoen euro hebben.

Hoewel Robbert Boekema inderdaad een deel van de voorraad heeft veiliggesteld, is nergens vastgelegd dat hij dat als medeaandeelhouder niet mocht doen. Volgens rechtbank Gelderland is het juist Wendy die het faillissement veroorzaakte toen ze stopte met het reclamemaken op Instagram, een essentieel onderdeel van het businessmodel.

Wendy
Lees ook:
Wendy van Dijk presenteert nieuwe quizshow voor SBS6

De rechtbank oordeelt daar als volgt over schrijft Quote: "Van Dijk had als publiek figuur een bepaalde rol binnen de onderneming. Zij was vanwege haar landelijke bekendheid in staat met de promotie van Disq een groot publiek te bereiken. Doordat zij haar werkzaamheden staakte, is een kettingreactie in gang gezet met als eindresultaat het faillissement."

Volgens de rechter speelt de geclaimde onrechtmatige roof van de voorraad geen rol bij het faillissement van Disq. Ze zijn daarom tot de conclusie gekomen dat met name het hooglopende aandeelhoudersconflict, en niet zozeer het verhaal op de voorraad Disqs, de directe oorzaak is van het faillissement. "Niet betwist is dat daardoor [de ruzie, red.] de verkopen terugliepen, de inkomstenstroom afnam en Disq moeite kreeg haar lopende verplichtingen, waaronder de lonen van personeel, te voldoen."

John van den Heuvel over ex-zakenpartner Wendy: 'Gebeurt niet zomaar'

05:29
Wendy
Lees ook:
Wendy van Dijk en Leonie ter Braak helpen mensen met autisme in datingshow

Het SBS-gezicht begon het fitnessbedrijf Disq Mobile Gym Nederland in 2018, samen met sportcoach Robert Boekema. Nadat de zakenpartners met elkaar in aanvaring raakten, ging de onderneming in de zomer van 2020 failliet. De presentatrice en haar echtgenoot Erland Galjaard sloten daarna een akkoord met de curator over een doorstart onder de naam Wendy's Club.

Wendy
Lees ook:
Wendy van Dijk heeft nog niet afgerekend met de curator van Disq