Entertainment

Ludieke protestactie tijdens Grand Prix van Zandvoort

05 september 2021 10:55 Aangepast: 05 september 2021 15:28
Grand Prix van Zandvoort Beeld © ANP

De cultuursector heeft een ludieke protestactie georganiseerd op de derde dag van de Grand Prix in Zandvoort. Via sociale media wordt er zondagmiddag verslag gedaan van de Formule 1-race onder de noemer Vol Gas Voor Cultuur.

"Van de grindbak naar de orkestbak"

"De actie is niet bedoeld tégen de Grand Prix, maar juist voor de cultuur", vertelt initiatiefnemer Lieven Cooiman. "Toen ik vrijdag de beelden zag in Zandvoort waren we heel blij dat er zo'n fantastisch evenement kon plaatsvinden, maar er ontstaat ook woede en verbijstering." Het voelt volgens hem als meten met twee maten, omdat bij culturele evenementen nog niet zoveel mensen mogen samenkomen. In Zandvoort komen er dagelijks zo'n 70.000 mensen samen, maar op festivals staat nog een maximum van 750 mensen volgens de coronamaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Burgemeester Zandvoort: 'Kritiek op drukte is zeer begrijpelijk'

Lieven is niet de enige die daarover verontwaardigd is. De afgelopen dagen was er veel kritiek over de 'dubbele standaard'. De actie wordt gesteund door meer dan vijftien grote partijen in de branche. Onder andere de Popcoalitie, Alliantie van Evenementenbouwers, Kunsten '92, Vereniging Vrije Theaterproducenten en de bioscoopkoepel NVBF staan achter de actie. Ook Unmute Us, de organisatie die de protestmarsen in diverse steden organiseerde, steunt de actie.

Vol Gas Voor Cultuur moet een positieve noot hebben, benadrukt Lieven. "We gaan op een grappige en positieve manier verslag doen van de race." Onder anderen tekstschrijvers van het satirische actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws werken mee aan de verslaggeving. "We hebben slogans bedacht als: ook de cultuursector op poleposition en van de grindbak naar de orkestbak." Deze en andere teksten worden over de hele dag gedeeld via de sociale mediakanalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Grand Prix van Zandvoort niet uit te leggen aan andere branches'

Direct na de start van de protestactie Vol Gas Voor Cultuur heeft al een groot aantal BN'ers uit de cultuursector de actie gesteund. Onder andere Francis van Broekhuizen, Tom Egbers, Richard Groenendijk en Hans Cornelissen hebben de eerste posts van de online-actie gedeeld. Ook veel gezelschappen en theaters hebben de actie gedeeld op hun kanalen, zoals TivoliVredenburg, Holland Opera en het Radio Filharmonisch Orkest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore