Entertainment

Organisatie Unmute Us: 'Reactie geven is kwestie van fatsoen'

24 augustus 2021 18:19 Aangepast: 24 augustus 2021 19:06
Unmute Us protest Beeld © ANP

De organisatie van Unmute Us heeft in een open brief een reactie geëist van demissionair premier Rutte (54), minister De Jonge (43) en minister Grapperhaus (61) op de demonstraties van afgelopen weekend. Zaterdag demonstreerden ruim 70.000 mensen tegen de coronamaatregelen die de evenementensector zwaar treffen, maar vanuit Den Haag is tot op heden nog geen reactie gekomen.

"Verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op"

'Wij begrijpen dat dit uw vakantie is, maar het zou van fatsoen getuigen als u ons - de 100.000 werknemers in de evenementenbranche, de tienduizenden demonstranten en de duizenden protesterende bedrijven - zo snel mogelijk te woord staat', schrijft de organisatie in de brief.

Daarin wordt benadrukt dat de organisatie geen medelijden wil, maar simpelweg de festivaldeuren weer wil openen. De logica is volgens de organisatie 'ver te zoeken', omdat andere evenementen, zoals de Formule 1 in Zandvoort, wel door mogen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningin Mathilde steunt Belgische cultuursector met uitje

In de brief stelt de organisatie tien vragen aan de demissionair premier en de ministers. Zo wordt onder andere gevraagd waarom festivals pas op 20 september weer eventueel mogen opstarten, of de ministers bekend zijn met de Fieldlab-uitslagen en of demissionair premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet 'hiermee de geschiedenis in zal gaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig haar vaderlandse cultuursector de nek omdraaide'.

Voor komend weekend eist de organisatie antwoord op die vragen. 'Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen. Zoals u heeft gemerkt zijn wij in staat tot het mobiliseren van grootschalige protesten, die ondanks hun omvang positief en vredelievend blijven', sluit de organisatie het verhaal af. 'Maar verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er meer steun voor hard getroffen cultuursector?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore