Entertainment

Waarom ontvolgen BN'ers elkaar voor het oog van duizenden anderen?

28 augustus 2021 12:27
Jaimie, Jorik, Anouk en Dominique Beeld © ANP / Instagram @dominiqueschemmekes

Jaimie Vaes (32) en Lil' Kleine (26) zijn er kampioen in: elkaar ontvolgen op Instagram, en dat terwijl ze honderdduizenden volgers hebben. Zij doen het regelmatig, maar ook zangeres Anouk (46) en haar verloofde Dominique Schemmekes (27) werden er onlangs op 'betrapt'. En bij André Hazes (27) en Monique Westenberg (43) zagen we het ook al eerder. Je kunt er echter de klok op gelijk zetten dat andere Instagrammers het binnen de kortste keren ontdekken. Hoezo dan toch doen?

Deze vraag hebben we voorgelegd aan onze entertainmentdeskundige Rob Goossens en aan voormalig Miss Nederland en gezondheidspsycholoog Kelly Weekers. Zij laat weten dat de reden hiervoor waarschijnlijk tweeledig is: "Enerzijds een manier om aandacht te genereren. Uiteindelijk bestaan veel BN’ers bij de gratie van het publiek dat ze kent."

Kelly legt uit dat hoe meer bepaalde sterren in het nieuws komen, hoe beter dat voor hen is: "En uiteindelijk ook goed voor het ego, want het feit dat iemand de moeite neemt om er nieuws van te maken dat jij iemand volgt of ontvolgt, maakt ook dat je jezelf lekker belangrijk kan vinden." 

Anderzijds is social media tegenwoordig steeds belangrijker geworden: "Er worden immers vragen gesteld als je iemand ontvolgt en blijkbaar hechten we als maatschappij waarde aan de zwaarte van die actie. Iemands populariteit wordt afgemeten aan het aantal volgers."

Ze vervolgt: "Waar ooit een verlovingsring moest uitstralen ‘we zijn serieus, ik ben bezet’, worden relaties nu 'Instagram official' gemaakt met een foto. En het is ‘uit’ wanneer je elkaar niet meer volgt. Social media is voor veel mensen echt onderdeel geworden van hun leven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie grootouders Kelly Weekers tegelijkertijd besmet met coronavirus

Volgens Rob Goossens is het ook vaak toeval dat fans ontdekken dat stellen elkaar niet meer volgen, maar hij noemt het wel kinderachtig. "Bij Lil' Kleine en Jaimie doen we nu af en toe natuurlijk een check om te kijken hoe het er momenteel voor staat tussen hen, maar zou het iemand opvallen als jij of ik onze partner even een dag ontvolgt, om welke reden dan ook? Het is volgens mij vooral heel kinderachtig. Als je elkaar even niet wil zien, doe dan lekker de deur van de kamer dicht." 

Overigens laat hij ook weten dat, mochten sterren elkaar bewust ontvolgen om aandacht te genereren, hij dat een bizar gegeven vindt: "Als ze al bij voorbaat denken dat het gaat opvallen, dan zijn ze pas echt ziek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rob Goossens over Frank en Rogier: 'Hebben het verkloot'

Wie elkaar op Instagram waarschijnlijk ook niet meer zullen volgen, zijn interieurstylisten Frank en Rogier. De twee besloten vorig jaar om uit elkaar te gaan en onlangs maakte RTL bekend dat de twee niet meer samen in een programma op de buis zullen verschijnen. Wat er allemaal aan vooraf is gegaan en hoe het nu verder gaat, zie je in de video hieronder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank en Rogier emotioneel over scheiding 'tafel en bed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore