Entertainment

OMT-lid Marion Koopmans vergeleken met nazi's: 'Dat raakt me'

23 augustus 2021 11:49 Aangepast: 11 november 2021 09:18
Marion Koopmans

Ze werkt sinds de uitbraak van de coronapandemie 7 dagen per week zo'n 15 uur per dag, omdat OMT-lid Marion Koopmans met haar wetenschappelijke kennis van virussen alles op alles wil zetten om Nederland zo goed mogelijk te helpen. Toch heeft dit harde werk ook een keerzijde: alle haatberichten waarmee ze geconfronteerd wordt.

"Waar stopt dit? Dat vind ik iets waar de politiek mee aan de slag mag"

In het programma Nieuwe Gezichten vertelt Marion over haar werk als OMT-lid, maar ook hoe de coronacrisis invloed heeft op haar eigen leven. Haar ouders zijn allebei 92 jaar oud en wonen in Noord-Limburg waar covid flink heeft huisgehouden. "Mijn moeder had wel een soort angstbeeld van 'straks krijgen wij het en dan komt hier niemand en liggen wij alleen dood te gaan'. Dus het kwam ook eng dichtbij, voor hun en voor mij." Ook bij haar kinderen ziet ze hoe corona invloed heeft op hun levens. "Er is ook heel veel mentaal leed bij jongeren. Dat merk je in je omgeving en dat geldt voor heel veel OMT-leden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viroloog Marion Koopmans: 'Nu echt oppassen, even geen familiefeestjes'

Naast al haar werk als OMT-lid en het adviseren van het kabinet, werd ze ook vaak gevraagd voor talkshows als Op1 om hier het publiek te informeren. Na deze optredens kwam er een stortvloed van kritiek. "Dat begint met 'heb je haar weer' of 'was er niemand anders te vinden?', 'de heks'."

Marion snapt dat er twijfel bestaat bij mensen. "Twijfel hoort bij wetenschap en dat is op zich niet erg. Discussie hoort er ook bij." Toch gingen sommige mensen nog een stapje verder. "Maar de theorie dat het virus gemaakt is en dat daar allerlei mensen bij betrokken zijn - dat misschien ik daarbij betrokken ben... Dat er evil geniuses zijn die het virus hebben zitten maken. Daar is geen kruid tegen gewassen. Dat is gewoon heel moeilijk om daar mee in discussie te komen. Die halen overal stukjes en filmpjes vandaan om hun gelijk te bewijzen."

 

En dan waren er ook nog berichten waarin Marion een Nazi werd genoemd. "Ik word vergeleken met Goebbels. Dat raakt mij natuurlijk wel." Ze kreeg zelfs te horen dat mensen van plan waren om aangifte te doen tegen OMT-leden, als een soort nieuw Neurenberg tribunaal. "Voor misdaden tegen de menselijkheid."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Marc van Ranst over bedreigingen: 'Gezin werd ook bedreigd'

Ook vanuit Den Haag kwam er kritiek. Zo noemde Thierry Baudet Marion 'China-poedel'. "Dat is bizar, dat is echt bizar. Waar stopt dit? Dat vind ik iets waar de politiek mee aan de slag mag."

Het werd voor Marion pas echt eng toen de Belgische viroloog Mark van Ranst moest onderduiken. "Dat vind ik wel heel vervelend. Dat komt dan wel heel dichtbij."

Nieuwe Gezichten zie je elke zondag om 22.15 uur bij Omroep MAX op NPO 1. Hier kijk je de aflevering van gisteren terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore