Entertainment

Onbegrip ID&T: waarom wel F1 met publiek, maar geen festivals?

13 augustus 2021 12:02 Aangepast: 13 augustus 2021 13:02
Mysteryland Beeld © ANP

Festivalorganisator ID&T snapt niet dat voetbalwedstrijden wel in volle stadions worden gespeeld en dat ook de Formule 1 in Zandvoort met publiek doorgaat, maar dat festivals met meer dan 750 bezoekers zijn verboden. Dat het kabinet vrijdagavond naar verwachting bekendmaakt dat die maatregel voorlopig niet wordt versoepeld, vindt de organisatie onbegrijpelijk.

"Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals"

ID&T, verantwoordelijk voor onder meer Mysteryland, Awakenings en Sensation, vindt dat Nederland juist 'een voortrekkersrol' had genomen door te testen tijdens de evenementen van Fieldlab. "Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk evenementen te bezoeken, denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de US, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75.000 bezoekers in België en blijven wij met lege handen achter. Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals en staat nu achteraan in de rij en wordt door het beleid van de overheid 10 tot 15 jaar terug de tijd in geslingerd", laat Rosanne Janmaat, COO van ID&T Groep, in aanloop naar de persconferentie weten aan het ANP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is het slim om nog op vakantie te gaan? Diederik legt het uit

Dat in de sport wel veel publiek bij elkaar mag komen maar niet bij festivals is ook voor festivalgangers raar. "Ook is het niet meer uit te leggen aan onze bezoekers dat volle voetbalstadions blijkbaar wel kunnen en met 70.000 man naar de Formule 1, met alle logistieke uitdagingen die daarbij horen, en het enige wat wij ‘veilig’ zouden kunnen is samenkomen met 750 mensen, wat simpelweg niet rendabel te maken is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kensington 'kapot' van annuleren festivals: 'We missen jullie'

ID&T liet zich al eerder kritisch uit over de maatregelen voor festivals. De organisator spande samen met andere organisaties een kort geding aan tegen de overheid om meer duidelijkheid af te dwingen. Dat werd uiteindelijk niet doorgezet wegens gebrek aan juridische grond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore