Ga naar de inhoud
Entertainment

Regisseur schold op Costa!-acteurs, één van hen schreeuwde terug

Costa! Beeld © A-Film

'Costa!' uit 2001 is inmiddels een echte nationale klassieker. De komedie van Johan Nijenhuis (53) over een groep jongeren die twee weken vakantie viert in Salou sprak een jong publiek aan en werd zo, ondanks de vernietigende recensies, een grote hit. In 'de Volkskrant' blikt de regisseur nu terug op die reviews en de opnames.

"Mijn slechte eigenschap is dat paniek zich bij mij uit in schelden en vloeken"

Hoewel niemand zijn project zag zitten, was Johan Nijenhuis vanaf dag één overtuigd van het succes van Costa!. "Wat ik miste in de bioscoop waren feelgoodfilms", blikt hij terug op het ontstaan van zijn idee. Volgens de regisseur leek het in de jaren 80 en 90 haast verboden om een Nederlandse film te maken met een happy end, daar wilde hij verandering in brengen.

Een goede cast was daarbij wel van belang. Het had echter niet veel gescheeld of die had er héél anders uitgezien. Zo deed niemand minder dan Hadewych Minis volgens Johan een 'fantastische auditie'. "Maar ik dacht: dat is geen 19-jarig naïef Salou-meisje. Het moet een tandje volkser. Zullen we Georgina en Katja eens proberen? Ik had die al eens gecast voor GTST. (...) Zo werd de cast een leuke mix. Anniek Pheifer maakte haar debuut, Michiel Huisman had zijn eerste echte rol."

Hoe
Lees ook:
Hoe gaat het nu met de sterren uit Costa!?

Waar hij echter geen rekening mee had gehouden was het uithoudingsvermogen van de ploeg. De filmmaker vertelt: "We zaten er twee maanden en we gingen erin als tieners op schoolreis. Dat is leuk op dag een, dag twee, week twee haal je ook wel, maar dan moet je er nóg zes. De laatste drie weken kickte de heimwee in. Het was half oktober, het werd jassenweer, iedereen was moe, chagrijnig. Mijn slechte eigenschap is dat paniek zich bij mij uit in schelden en vloeken. Ook tegen de acteurs, ja. Gelukkig was Daan mans genoeg om terug te schreeuwen."

Daarnaast had Johan ook het formaat van de set in combinatie met de voortdurende zeewind onderschat. De acteurs konden elkaar hierdoor bijna niet verstaan. "Als er een paar stonden te praten op het strand en een ander moest precies op een bepaald punt in het gesprek aan komen lopen, moest die dus een cue krijgen", weet hij nog.

Script
Lees ook:
Script voor de nieuwe Costa!-film is af

Hoewel Johan - ondanks de tegenslagen - altijd in Costa! bleef geloven, was de sfeer tijdens de première 'down'. Er kwamen minder mensen dan verwacht en zelfs Joop van de Ende, die de film mede financierde, kwam niet opdagen omdat hij dacht dat het één grote flop zou worden. De recensies waren dan ook niet mals, maar het Nederlands publiek smulde van de film. Het eerste weekend alleen al trok 'ie 100.000 bezoekers. Nu, zo'n tien jaar later, ligt er een vervolg op de planken - geschreven door Jon Karthaus en Diederik Jekel. Of de oude cast zijn opwachting maakt in het nieuwe deel is niet bekend.