Entertainment

Evenementenbranche zit in lastig parket en eist extra steun

12 juli 2021 11:14 Aangepast: 12 juli 2021 14:15
Evenementenbranche Beeld © ANP

Het kabinet moet extra steun bieden aan de evenementenbranche nu een groot deel van het festivalseizoen in het water dreigt te vallen vanwege het fors toenemende aantal coronabesmettingen. Ook moet er snel duidelijkheid komen over wat er straks nog wel kan. Dat eisen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) maandag in een gezamenlijke verklaring.

"Het is een volkomen onrealistische situatie voor organisatoren"

De brancheverenigingen hekelen de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet van afgelopen vrijdag. Er ging voorlopig een streep door meerdaagse evenementen en eendaagse festivals kunnen tot 13 augustus alleen doorgaan als 'zitfeest' met maximaal duizend bezoekers. Of evenementen na die datum wel door kunnen gaan is onzeker.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Evenementenorganisatoren zijn door de overheid 'in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd', schrijven de VNPF en VVEM. "Evenementen kunnen, in tegenstelling tot de horeca, niet met één druk op de knop weer starten. Het is een volkomen onrealistische situatie voor organisatoren om leveranciers, personeel, artiesten en bezoekers nog weken aan het lijntje te houden. Er is nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."

Om te overleven eist de branche ook extra steun. De compensatie vanuit het garantiefonds moet verhoogd worden van 80 naar 100 procent. Ook wil de branche dat het kabinet evenementen een schadevergoeding geeft die buiten de garantiefondsregeling valt. Daarnaast moeten de steunpakketten voor de sector doorgezet worden naar het eerste kwartaal van volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Melkweg in Amsterdam sluit tijdelijk deuren voor testevenementen

"Als deze branche wil overleven, zullen er structurele maatregelen moeten worden getroffen waardoor de evenementenbranche niet steeds weer het kind van de rekening wordt en we kunnen uitkijken naar een gezonde herstart in 2022", aldus VNPF en VVEM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore