Entertainment

Amsterdam viert 25 jaar Pride niet groots

09 juli 2021 14:52 Aangepast: 09 juli 2021 15:49
Pride Amsterdam Beeld © ANP

De grote feestelijke viering van het 25-jarig jubileum van Pride Amsterdam wordt vanwege corona een jaar uitgesteld. De meeste straat- en pleinfeesten die traditioneel plaatsvinden kunnen niet doorgaan door alle beperkingen en risico’s, zoals de opmars van de Delta-variant, geeft de organisatie aan. Eerder werd al bekend dat de botenparade niet doorgaat.

"Er waren er te weinig die doorgang konden vinden"

Volgens de woordvoerder van de organisatie hebben ondernemers, ondersteund door Pride Amsterdam en de gemeente, het echt geprobeerd. Maar het bleek allemaal erg lastig, geeft hij aan. "Er waren er te weinig die doorgang konden vinden. Iedereen heeft het geprobeerd, maar helaas hebben we moeten constateren dat de grootschaligheid niet lukt. Er zullen wel wat kleine feestjes doorgaan, maar het grootse karakter is er niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lady Gaga ontwerpt Pride-collectie voor modehuis Versace

De Pride Walk op 7 augustus gaat wel door, net zoals kleinschalige activiteiten, een openluchttentoonstelling en PrideTV vanuit The Student Hotel. "Het strijdbare is er wel, dat krijgt de nadruk", aldus de zegsman. "In plaats van dat we met een biertje in de hand staan, gaan we met borden demonstreren." Dat is in deze tijd ook belangrijk, geeft hij aan, zeker gelet op wat er bijvoorbeeld gebeurt in Hongarije, waar onlangs een wet werd ingevoerd die onder meer het promoten van homoseksualiteit en geslachtsveranderingen bij jongeren verbiedt. "We gaan zeker niet onzichtbaar zijn dit jaar."

Volgens directeur van Pride Amsterdam Lucien Spee is vooral de Pride Walk belangrijk "om de zichtbaarheid en strijd te onderstrepen. Daarom hopen we dat iedereen op zaterdag 7 augustus aansluit om van de RAI naar de Dam te gaan lopen en een statement te maken voor vrijheid en gelijkheid".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pride-ambassadeur Francis van Broekhuizen 'wil laten weten dat het allemaal goedkomt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore