Ga naar de inhoud
Entertainment

Jeangu Macrooy staat stil bij het leed van zijn voorouders

Jeangu Macrooy Beeld © ANP

Voor songfestivalzanger Jeangu Macrooy (27) is Keti Koti een heel bijzondere dag. Dat vertelde hij donderdag voorafgaand aan de herdenking van de afschaffing van de slavernij op NPO 1.

"Ik reflecteer ook op de vrijheid die kwam en op het feit dat ik nu als een vrij man kan gaan en staan waar ik wil"

"Het is voor mij een dag van bezinning en stilstaan bij het verleden en het leed van mijn voorouders", legt de zanger uit. "Zij werkten op de plantages in de koloniën. Maar ik reflecteer ook op de vrijheid die kwam en op het feit dat ik nu als een vrij man kan gaan en staan waar ik wil. Daar konden mijn voorouders alleen maar van dromen."

Petitie
Lees ook:
Petitie van FunX voor feestdag Keti Koti 40.000 keer ondertekend

Jeangu woonde tot zijn twintigste in Suriname, waar Keti Koti al lange tijd een officiële feest- en herdenkingsdag is. "We vieren en herdenken in Suriname die dag de vrijheid en de mensenrechten. Het was best een schok toen ik naar Nederland kwam, waar Keti Koti een andere rol had. Maar het bewustzijn van onze gedeelde geschiedenis groeit de afgelopen jaren. Er is nog zoveel onwetendheid over onze Nederlandse geschiedenis."

Jeangu
Lees ook:
Jeangu Macrooy dit jaar nog op tournee

De zanger beklemtoont dat het slavernijverleden een geschiedenis van alle Nederlanders is. "Het is niet alleen een onderwerp van de Caribische eilanden of Suriname. Het maakt deel uit van onze Nederlandse identiteit. De wereld ziet er door die geschiedenis nu op een bepaalde manier uit. Daar moeten we op een passende manier mee omgaan."

Een boodschap die hij ook in zijn songfestivalnummer uitdroeg.

Jeangu Macrooy blikt terug op 'fantastische ervaring'

02:38
New
Lees ook:
New York Times prijst Jeangu Macrooy voor 'Black Lives Matter-moment'