Entertainment

Frank Lammers draaide Gerri-films in twee weken

01 juli 2021 08:12 Aangepast: 01 juli 2021 10:33
Frank Lammers Beeld © ANP

Acteur Frank Lammers (49) merkt de afgelopen week opeens hoezeer hij lachende mensen heeft gemist in coronatijd. Dat vertelde hij in een interview op NPO Radio 1. De Brabantse ster, bekend van 'Undercover', realiseerde zich dat toen hij zondag Mathieu van der Poel (26) de gele trui in de Tour zag veroveren.

"Als je bij een omroep of filmfonds een idee indient, ben je drie jaar verder voordat je het kan gaan maken"

"We hebben ons niet beseft hoeveel het met iemand doet als je andere mensen ziet lachen", aldus Frank. "Daar word je gelukkig van. Heel even zag je onder het mondkapje van Mathieu die brede glimlach. Dat zie je nu op straat ook weer: mensen met plezier in hun gezichten. Dat hebben we anderhalf jaar niet gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank Lammers wint twee prijzen met Undercover

De acteur lanceert komende week op Pathe Thuis de film Herrie in Huize Gerri, een vervolg op zijn coronahit over een docent die thuis lesgeeft en plotseling een onlinehit wordt. "Alle docenten van Nederland zouden een bonus moeten krijgen, wat zij hebben gedaan is ongelooflijk", aldus Frank. "Ik heb twee keer lesgegeven via Zoom: dat zuigt energie. Ik zag hoe mijn dochter erbij hing, met haar scherm op zwart terwijl ze alleen maar met haar smartphone bezig was. Alle docenten moeten elke dag kapot op de bank hebben gelegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank Lammers: 'Verhuizen naar Brabant zou slecht zijn voor mijn huwelijk'

De twee Gerri-films draaide Frank binnen twee weken. De productie nam aanzienlijk minder tijd in beslag dan de gemiddelde Nederlandse film, waarvan de productietijd zeker drie jaar in beslag neemt. "Als je bij een omroep of filmfonds een idee indient, ben je drie jaar verder voordat je het kan gaan maken. Dan loop je achter de feiten aan." Daar komt nog ook de bemoeienis vanuit de omroep bij, aldus de Undercover-ster: "Dan krijg je dramaturgen die van alles ongeveer hetzelfde willen maken."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Frank Lammers miste Ferry in tweede seizoen Undercover

Het is volgens de acteur een zegen dat streamingdiensten als Netflix anders denken. "Daardoor is er een veel korter pad gekomen. Netflix en andere streamingdiensten doen niet wat de omroepen en de fondsen doen. Daar kan je naartoe met een idee. Binnen een mand krijg je te horen of dat een goed idee is of niet. Er zijn maar twee antwoorden: ja of nee. En dan kan je het gaan maken. Omdat ze in een plan geloven, of in jou geloven, of allebei. Dat vertrouwen in makers is er in Nederland nooit geweest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore