Ga naar de inhoud
Entertainment

Klaas van Kruistum deelt regenboog-props uit aan oranjelegioen

Klaas van Kruistum Beeld © ANP

KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum (44) gaat zondagochtend op Schiphol regenboogvlaggen en -zweetbandjes uitdelen aan oranjefans die vertrekken naar Hongarije voor de EK-wedstrijd van Oranje. Hij doet dit samen met leden van verschillende gay sportteams, als uitdaging voor het programma 'Klaas kan alles'. Dat maakt KRO-NCRV vrijdag bekend.

"Wat Hongarije nu doet met deze anti-homowet is onacceptabel"

Klaas hoopt zo oranjefans te overtuigen om zich in Hongarije uit te spreken voor acceptatie en gelijkwaardigheid. "Wat Hongarije nu doet met deze anti-homowet is onacceptabel", stelt de presentator. "Als KRO-NCRV willen we dat onze oranjefans zich in het stadion tijdens de wedstrijd luid en duidelijk uitspreken voor de liefde. Dat liefde voor iedereen is én moet zijn."

Wijnaldum
Lees ook:
Wijnaldum over dragen OneLove-band in Hongarije: 'Het betekent heel veel'

Op de regenboogvlaggen en -zweetbandjes staat de Hongaarse tekst A szerelem mindenkié, wat 'Liefde is voor iedereen' betekent. De actie wordt het hele weekend ondersteund op de social mediakanalen van KRO-NCRV, met posts in het Nederlands en Hongaars. Tijdens de komende Pride Amsterdam eind juli zal de omroep ook een grote campagne rondom het thema acceptatie lanceren.

De KNVB heeft kennis genomen van de oproep aan supporters om regenboogvlaggen mee naar Boedapest te nemen. Voor de bond is dat voorlopig geen reden om maatregelen te nemen. "Als dat al nodig zou zijn, dan lijkt ons dat meer iets voor de Nederlandse ambassade of Buitenlandse Zaken", zegt een woordvoerder die al in de hoofdstad van Hongarije is. "In het algemeen zeggen we altijd, doe voorzichtig en gebruik je verstand. Want in sommige landen heb je andere normen en waarden. Wij hopen vooral dat het zondag een oranje feestje wordt", verwijst hij naar de fanzone die de KNVB in Boedapest heeft ingericht.

Barbara
Lees ook:
Barbara Barend roept op statement te maken tegen Hongarije

Daar kunnen fans met een geldig toegangsbewijs vanaf 11 uur terecht voor optredens van onder anderen Charly Lownoise en Mental Theo, Kris Kross Amsterdam, FeestDJRuud en The Originals. Iedereen die de fanzone wil betreden, moet met een polsbandje aantonen een negatieve PCR-test te hebben afgelegd. De supporters lopen vanuit de fanzone in het stadspark achter de bekende oranje dubbeldekker aan richting de Puskás Aréna, waar om 18.00 uur wordt afgetrapt. Dat is een wandeling van bijna 3 kilometer.

Tim
Lees ook:
Tim Hofman: 'UEFA buigt voor autocratische loser in Hongarije'