Entertainment

Lees hier alles over de fusie tussen RTL en Talpa

22 juni 2021 20:35 Aangepast: 22 juni 2021 21:52
RTL Nederland Beeld © ANP

Twee van de grootste mediabedrijven in Nederland gaan samen verder. RTL Nederland en Talpa Network vormen een joint venture, maakten de bedrijven dinsdagavond bekend. De toezichthouder moet de deal nog wel goedkeuren.

"De kijker zal er voorlopig niets van merken"

Waarom willen RTL en Talpa fuseren?

De samenwerking heeft een strategische reden, zegt CEO van RTL Nederland Sven Sauvé. "We willen Videoland sterker maken. De concurrentie op het gebied van streamingdiensten neemt toe, zo komen ook Fireplay en HBO naar Nederland, en we vermoeden dat er nog wel meer partijen klaarstaan."

"Door samen te werken met Talpa Network kunnen we investeren in Nederlandse content, en ons zo onderscheiden", gaat hij verder. Het levert bovendien synergievoordelen op. "Meer geld om te investeren, en John de Mol met zijn prachtige nieuwe creatieve ideeën."

Wat verandert er voor de kijker?

Het is nog niet precies duidelijk wat de inhoudelijke gevolgen zijn van de eventuele fusie tussen RTL en Talpa voor de zenders, programmering en de presentatoren. "Daar is het nog veel te vroeg voor", laat een woordvoerder van RTL desgevraagd weten. De kijker zal er voorlopig niets van merken.

"We hebben deze deal gesloten en nu buigen de mededingingsautoriteiten zich erover. En tot zij wel of niet een akkoord hebben gegeven, blijft alles bij het oude", legt de zegsvrouw uit. Volgens haar liggen er ook nog geen plannen klaar voor wat er gaat gebeuren als de fusie rond is. "Dat mag niet. Je mag nog niet beginnen met het uitwerken en uitvoeren van je plannen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mediareus in de maak: RTL Nederland en Talpa Network samen verder

Wanneer is de fusie rond?

RTL hoopt dat er in de eerste helft van 2022 groen licht komt. "Dus alles blijft nog best een tijdje bij hetzelfde. Voor de kijker zal er sowieso voorlopig niets veranderen. Ook de medewerkers zullen er niets van merken, net als de adverteerders niet. We blijven gewoon zo doorgaan tot er een uitspraak is van de mededingingsautoriteiten."

Hoe reageert de NPO?

De NPO wacht rustig af wat er gaat gebeuren nu RTL en Talpa hebben aangekondigd dat ze samen verder willen. Inhoudelijk wil een woordvoerder nog niet reageren voordat de fusie rond is.

"Wij vinden het daar nog te vroeg voor", laat de zegsman desgevraagd weten. "Het is een voorgenomen fusie en we wachten verdere berichtgeving hierover de komende tijd af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beau beticht John de Mol van knap jatwerk met Marble Mania

RTL Nederland en Talpa Network kondigden dinsdag aan dat ze willen fuseren, waardoor tal van radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. De NPO zou dan de enige andere grote speler zijn in de Nederlandse televisie- en radiowereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Talpa komt met grensverleggende talentenjacht voor SBS6

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore