Entertainment

Deze series maken vandaag kans op een felbegeerde BAFTA

06 juni 2021 03:30 Aangepast: 06 juni 2021 12:08
Olivia Colman als Queen Elizabeth in 'The Crown' Beeld © Netflix

De Britten maken zich op voor de BAFTA Television Awards. Onder meer de series 'Small Axe', 'Normal People' en 'The Crown' zijn genomineerd voor de belangrijkste televisieprijzen in het Verenigd Koninkrijk. De prijzen worden zondag uitgereikt door comedian Richard Ayoade (44).

Vanwege de coronapandemie heeft de uitreiking een andere vorm. Zo hebben gasten de optie gekregen om live te komen of als hologram aanwezig zijn. In dat laatste geval worden de sterren geprojecteerd tijdens de awardshow. Wie er allemaal live bij zijn, is nog niet bekend. Wel gaan de genomineerden voor een BAFTA Television Award als een van de eerste grote awardshows in Engeland sinds het begin van de coronacrisis over de rode loper. Ook daar zullen de sterren live te zien zijn of als hologram verschijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nomadland grote winnaar bij uitreiking BAFTA's

De BBC-serie Small Axe van de Britse filmmaker Steve McQueen maakt de meeste kans op een BAFTA. Het vijfdelige verhaal over het leven van West-Indische immigranten in Londen sleepte vijftien nominaties in de wacht, waaronder in de categorie beste miniserie, beste acteur (John Boyega en Shaun Parkes) en beste actrice (Letitia Wright).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BAFTA roept Hopkins en McDormand uit tot beste acteur en actrice

Net zoals vorige jaren is The Crown ook een grote kanshebber op een beeldje. De populaire Netflixserie is tienmaal genomineerd. Ook I May Destroy You (8), Normal People (7) en Sex Education (6) grossieren in nominaties. Vorig jaar kwam de serie Chernobyl als grote winnaar uit de bus bij de uitreiking van de televisieprijzen. Chernobyl ging naar huis met beeldjes in meerdere categorieën, waaronder die van beste miniserie en beste regisseur.

Er worden dit jaar geen speciale prijzen uitgereikt. Dit is besloten na de ophef over filmmaker en acteur Noel Clarke. Die had een BAFTA Film Award gekregen voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de filmwereld. De acteur en filmmaker wordt door meer dan twintig mensen beschuldigd van seksueel wangedrag. Vorig jaar won Idris Elba zo’n prijs voor zijn bijdragen aan de Britse televisiewereld.

De uitreiking is zondagavond vanaf 20.00 uur (Nederlandse tijd) te volgen via BBC One. Een maand geleden werden de BAFTA's voor de filmindustrie uitgereikt. Leco beoordeelde natúúrlijk de outfits op de rode loper:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore