Entertainment

Jan Jaap van der Wal heeft zin in optreden voor vijftig man

02 juni 2021 23:52 Aangepast: 03 juni 2021 08:15
Jan Jaap van der Wal Beeld © ANP

Nu de theaters vanaf zaterdag weer open mogen voor een klein publiek, staat Jan Jaap van der Wal (41) dinsdag voor het eerst weer op het podium. De cabaretier treedt dan op voor vijftig man in TAQA Theater De Vest in Alkmaar.

"Het is de try-out en de première en de laatste voorstelling"

Met de voorstelling En Route zou Jan Jaap, die in Vlaanderen woont en de afgelopen jaren vooral daar actief was, eigenlijk vorig jaar in Nederland staan. De show speelt hij nu in een aangepaste versie dinsdag twee keer in Alkmaar en daarna is het klaar. "Het is de try-out en de première en de laatste voorstelling", zei Jan Jaap woensdagavond lachend in Op1. "De hele tournee is in een klap uitverkocht."

Dat er collega's zijn die niet voor zo'n klein publiek willen spelen, vindt de cabaretier onzin. "Freek de Jonge heeft een voorstelling gemaakt voor een persoon. Als je wilt spelen, dan moet je spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Jaap van der Wals advies aan Peter Pannekoek: 'Word strak'

De dynamiek is wel anders, beaamt Jan Jaap. "Maar de dynamiek van vijftig mensen die lachen is ook een dynamiek. Ik heb in Vlaanderen een heel jaar lang een televisieprogramma gepresenteerd en daar zaten achttien mensen in het publiek, dat is ook niet heel veel. Maar als iemand het leuk vindt dan lacht hij en dat is de enige bevestiging die je als komiek nodig hebt natuurlijk."

De cabaretier heeft "heel erg veel zin in" de voorstelling, die ook deels zal worden geïmproviseerd. Het coronavirus komt aan bod, maar is zeker niet het belangrijkste thema. "Het is heel raar als je een heel jaar corona hebt uitgezeten en naar het theater gaat en dan gaat zo'n man vertellen hoe hij corona heeft ervaren. Dat gaan we natuurlijk niet doen, maar het is ook heel raar om te doen alsof het niet gebeurd is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Jaap van der Wal dankzij Celine Huijsmans door zware periode

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore