Entertainment

We mogen weer: deze filmparels zie je vanaf dit weekend in de bios

05 juni 2021 12:23 Aangepast: 05 juni 2021 12:45
Judeska en Cruella Beeld © Kaap Holland Film / Walt Disney Pictures

Zaterdag 5 juni mogen de bioscopen éin-de-lijk weer hun deuren voor het publiek openen. Filmfanaten hebben er maanden op moeten wachten voordat ze eindelijk weer in de vertrouwde grote rode stoel mogen ploffen. Maar welke films draaien er eigenlijk? En wat zijn de grote 'blockbusters' in deze vreemde tijden?

1. De Slag om de Schelde

Het historische epos De Slag om de Schelde is deze zaterdag eindelijk te zien. De film van regisseur Matthijs van Heijningen vertelt het verhaal over de 'vergeten slag om de Schelde' die bekend staat als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa en die een cruciale rol speelde in de bevrijding van Nederland. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters. Het is met een budget van 14 miljoen euro de duurste Nederlandse film in vijftien jaar tijd.

Klik hier voor de trailer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Film Alles op Tafel met Linda de Mol in november in de bioscoop

2. Bon Bini: Judeska in da House 

In deze bioscoopfilm belandt Judeska (Jandino Asporaat) in lockdown met een rijke kakfamilie. Twee weken lang moeten de tegenpolen het met elkaar zien te rooien. Onder alle kluchtige grappen zit een moraal, vertelde Jandino eerder. "Zowel Judeska als het gezin waar ze belandt willen vechten voor een bepaald Nederland waar zij van houden en waar zij voor willen staan. Maar uiteindelijk moeten ze toch samen door die moeilijke periode heenkomen. Om te winnen moeten we samen de schouders eronder zetten, omdat we anders allemaal verliezen. Ik hoop dat mensen die boodschap onbewust toch meenemen als ze de bioscoop uitlopen."

Klik hier voor de trailer.

3. Cruella

Cruella is de langverwachte spin-off van Disney-klassieker 101 Dalmatiërs. De film vertelt een nieuw verhaal over Cruella de Vil, de slechterik uit de oorspronkelijke film. De animatieversie van Disney stamt uit de jaren 60 en vertelt over twee honden die willen voorkomen dat hun puppy's in een bontjas van Cruella belanden. In de nieuwe versie speelt Emma Stone de rol van de gehate hondenjager.

Klik hier voor de trailer. Overigens ís de film nu al te streamen op Disney+. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe Kameleon-film in juli in de bioscoop

4. Nomadland 

Nomadland werd bij de Oscars eind april uitgeroepen tot beste film. Chloé Zhao won als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regie en Frances McDormand kreeg het beeldje voor beste actrice. Het drama gaat over een vrouw (McDormand) die weduwe en werkloos is geworden en besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere 'nomaden'.

De trailer is hier te zien. 

5. De Oost 

De Oost is de eerste Nederlandse film over de politionele acties van Nederland in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse soldaten onderdrukten met harde hand de vrijheidsstrijd van de Indonesische bevolking. Hierbij vielen naar schatting 200.000 doden. De film volgt een jonge soldaat (Martijn Lakemeier) die mede door de wandaden van kapitein Westerling (Marwan Kenzari) begint te twijfelen over het nut en de noodzaak van de strijd.

De spannende trailer is hier te bekijken. Over de film ontstond ook commotie:

Buiten deze lijst zijn er natuurlijk nog genoeg andere opties te zien. Over een tijdje verschijnen er nog meer langverwachte films. Zo is het vervolg op hitserie De Luizenmoeder vanaf 28 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. In eerste instantie was het de bedoeling dat de film eind juni zou gaan draaien, maar distributeur Dutch FilmWorks besloot de release een maand te verplaatsen.

In de film is directeur Anton (Diederik Ebbinge) niet meer aan het werk op basisschool De Klimop. Daarom probeert Juf Ank (Ilse Warringa) de boel weer op de rails te krijgen. Dat gaat niet zonder slag of stoot: er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. De - nu al hilarische - trailer is hier te zien. 

De nieuwe Kameleon-film, De Kameleon aan de ketting!, zal ook in juli in de bioscopen te zien zijn. In de nieuwe film krijgt de tweeling, Hielke en Sietse Klinkhamer (gespeeld door Sens en Imme Gerritsen), het zwaar te verduren als wordt besloten dat de Kameleon aan de ketting moet. De boot van de broers draait op diesel en dat is tegenwoordig verboden. De eerste beelden zijn hier te bekijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wonder Woman-vervolg komt hier niet in de bioscoop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore