Entertainment

Ook deze artiesten geven met documentaire inkijkje in roerig leven

22 mei 2021 10:54 Aangepast: 23 mei 2021 12:31
Snelle, Taylor Swift, Shawn Mendes Beeld © ANP / Getty Images

We hebben weer wat te kijken als we om 20.00 uur het terras af rollen, want P!nk (41) heeft vrijdag haar eigen documentaire uitgebracht. Ongetwijfeld een interessant inkijkje in wat ze zelf een 'circus' noemt, maar de zangeres is niet de eerste die zich door camera's liet volgen. Deze artiesten gingen haar voor.

P!nk is gevolgd in de periode rondom haar Europese tour in 2019. Ze geeft daarmee niet alleen een persoonlijk inkijkje in haar leven als artiest, maar vooral ook als moeder en echtgenote. De film P!NK: All I Know So Far is sinds vrijdag te zien op Amazon Prime. Als je de smaak te pakken hebt: met de volgende artiestendocu's kun je dit weekend meteen lekker doorpakken.

1. Snelle

Sinds april geeft ook rapper Snelle een kijkje in zijn leven met de documentaire Snelle: zonder jas naar buiten op Netflix. Hij is hiermee de eerste Nederlandse artiest met een eigen docu op het streamingplatform. In de openhartige film zien we hoe Lars als underdog in een zeer korte periode de harten van talloze fans weet te winnen. Hoe heeft hij het zover weten te schoppen? En wat doet hij met z'n tijd als hij niet in de studio of op het podium staat? Naast directe familie en vrienden komen ook verschillende collega-artiesten aan bod.

2. Lady Gaga 

Ook de excentrieke Amerikaanse superster Lady Gaga heeft een inkijkje in haar bijzondere leven gegeven. Want ze mag dan wel wereldberoemd zijn en miljoenen fans hebben, dat betekent nog niet dat Stefani Joanne Angelina Germanotta, zoals ze heet, een gelukkig mens is. In de docu Gaga: Five Foot Two is de zangeres regelmatig in tranen te zien. Ze wordt in de film gevolgd tijdens het voorbereiden van haar Super Bowl-optreden, haar strijd tegen gezondheidsproblemen en het verwerken van de breuk met haar ex-verloofde, Taylor Kinney. In Nederland is de docu te zien op Netflix. Een ware must-see.

3. Demi Lovato

Demi Lovato heeft op YouTube een documentaire-reeks gelanceerd. Daarin vertelt ze onder meer openhartig over de overdosis die haar in 2018 bijna fataal werd. De 28-jarige Demi werd de afgelopen drie jaar gevolgd voor de vierdelige serie, die sinds eind maart te zien is. Kijkers zien de periode voorafgaand aan haar overdosis en hoe ze sindsdien aan zichzelf heeft gewerkt. Zelf zegt ze erover: "Je ziet voor het eerst vanuit mijn oogpunt mijn worsteling en mijn helingsproces. Ik ben dankbaar dat ik deze reis kon maken, mijn verleden onder ogen kon komen en het eindelijk met de wereld kan delen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

George Kooymans en Snelle slepen Buma Awards binnen

4. Famke Louise

Onze 'eigen' Famke Louise heeft inmiddels al twee docu's op haar naam staan. In 2018 lanceerde Videoland Famke Louise, de documentaire waarin Famke werd gevolgd in haar hectische leven. In de film vertelt ze over de turbulente relatie die ze had met ex Tim (Snapking) en over de sporen die dit heeft achtergelaten. Maar ook: wat doet die extreme bewondering, maar ook vele haat die ze krijgt, met een (toen nog) 19-jarig meisje? 

In de tweede documentaire, Famke Next uit 2020, werd duidelijk dat Famke meer is dan die Op Me Monnie-zangeres. Zo vertelt ze onder andere openhartig over de mishandelingen van haar toenmalige vriend, bij wie ze op 16-jarige leeftijd na het overlijden van haar vader introk. Ook de breuk met manager Ali B speelt een rol.

Beide docu's zijn te zien op Videoland.

5. Shawn Mendes

Terug naar Netflix: daar vinden we namelijk ook een inkijkje in het leven van de Canadese artiest Shawn Mendes. De zanger liet zich volgen in aanloop naar zijn album Wonder en bij zijn wereldtour van 2019. In de documentaire zien we zijn opkomst als artiest en het (her)ontdekken van zichzelf na die loodzware tour. Shawn ervoer enorme druk van het leven als bekendheid en het volwassen worden, terwijl de hele wereld over zijn schouder meekeek. "Dit is niet een verhaal over een bekende muzikant. Dit is een verhaal over een opgroeiende jongen", zegt de zanger erover. "Als ik de wereld vertel dat ik een normale jongen ben, stoppen ze dan met naar mijn shows komen?" Uiteraard komt ook zijn liefje Camila Cabello aan bod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Docuserie van prins Harry en Oprah verschijnt deze maand

6. Taylor Swift

Vorig jaar verscheen de docu Miss Americana, over het leven van Taylor Swift. En daarin zien we een behoorlijk nieuwe kant van de zangeres. Ze deelt niet alleen de ups maar ook de downs, zoals de momenten waarop ze in tranen op de bank ligt. Taylor vertelt hoe ze door platenbazen altijd in een bepaald keurslijf geperst werd: ze moest vooral lief lachen en liedjes zingen. Totdat ze besloot dat het zo niet langer kon. "Het is tijd om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan", benadrukt ze in de docu, die haar toont terwijl ze zich voor het eerst politiek uitspreekt voor een groot publiek en wat aan die ogenschijnlijk zo simpele beslissing voorafgaat. De docu is, jawel, te zien op Netflix.

7. The Jonas Brothers

In de documentaire Chasing Happiness krijgen we een kijkje in het leven van Kevin, Joe en Nick: ofwel The Jonas Brothers. Vooral de beginjaren van het trio zijn vastgelegd. Zo is te zien hoe zij opgroeiden in New Jersey en hoe hun familie soms moeite had om rond te komen. In hun tienerjaren werden de broers juist in één klap megasuccesvol, wat het leven van de hele familie op de kop zette. En natuurlijk is ook de tragische break-up in 2013 vastgelegd in de documentaire. Toen besloten de broers niet langer als The Jonas Brothers verder te gaan, maar juist om apart van elkaar nieuwe muziek te maken. Gelukkig kwamen ze later weer bij elkaar. Benieuwd naar dit tijdsdocument? Je bekijkt de docu op Amazon Prime.

8: Justin Bieber

De Biebs kiest YouTube als platform voor zijn tiendelige documentaireserie. In de reeks zie je hoe hij zijn album Changes maakt en legt Justin zijn ziel bloot door te vertellen over zijn relatie met Hailey en zijn drugsverleden en depressies. Een uniek kijkje in zijn leven dus, waar we daarvoor niet al te veel van meekregen. Om Seasons te bekijken heb je een YouTube Premium-account nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britney Spears: 'De documentaires over mij zijn hypocriet'

9: Katy Perry

In de film Katy Perry: Part of Me uit 2012 duiken we in het leven van popsensatie Katy Perry. De zangeres wordt gevolgd tijdens haar wereldtournee en we zien hoe haar huwelijk met Russell Brand op de klippen loopt. Zelf vindt ze het belangrijk om te laten zien dat ze niet perfect is. "Ik wilde het idee dat je perfect en volmaakt moet zijn om je dromen te verwezenlijken ontkrachten." In de docu zijn naast archiefmateriaal ook eigen homevideo's van Katy te zien. Kortom, persoonlijker wordt het niet.

10: Madonna

Queen of Pop Madonna zette al in 1991 het voorbeeld voor dit soort documentaires met Truth or Dare. In de film wordt ook zij tijdens haar tour gevolgd, waarin we een eerlijk en rauw beeld krijgen van de zangeres en haar leven in de spotlights. Van scheldend in de coulissen tot haar intieme band met haar crew, alsof het familie is. De documentaire laat de persoon achter Madonna zien. Je kunt 'm onder meer bekijken via Amazon Prime of VPRO Cinema. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dochter Madonna volgt moeder op en post gewaagd plaatje

Een andere veelbesproken documentaire is natuurlijk die over het turbulente leven van Britney Spears. Niet alleen in de VS, maar ook in Nederland reageren kijkers geschokt op de film, waarin Britney niet zélf aan het woord is. Bekijk er meer over in onderstaande video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore