Entertainment

Songfestivalregisseur zag zijn grootste nachtmerrie uitkomen

20 mei 2021 08:00 Aangepast: 20 mei 2021 09:17
Zweden tijdens het Songfestival Beeld © Getty Images

Regisseur Marnix Kaart zag dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival zijn grootste nachtmerrie uitkomen. Het uitvallen van een van de belangrijkste camera's moest tijdens de show worden opgelost, terwijl de uitzending gewoon doorliep. "Dat was wel even zweten, ja", kijkt hij terug in gesprek met het ANP.

"Eigenlijk is dit het enige waar ik me de afgelopen twee weken druk over maakte"

Bij het songfestival in Rotterdam Ahoy wordt gewerkt met 24 verschillende camera's en juist de belangrijke camera 5, eentje op rails, vloog eruit tijdens het nummer van Zweden. "De ketting die ervoor zorgde dat hij omhoog en omlaag kon was gebroken, daardoor konden we hem niet meer gebruiken", aldus de regisseur. "Dan kan je denken: ik heb er nog 23 over maar dit was een van de belangrijkste van de show. Toen was het even heel snel schakelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eefje de Visser: 'Songfestival brengt mensen samen'

Volgens Marnix bleef iedereen in de regiekamer en op de arenavloer rustig terwijl met andere camera's de ingeplande shots van camera 5 werden overgenomen. "Je weet dat je niet kan stoppen, niet meer terug kan en door moet. Gelukkig bleef iedereen onwijs kalm en hebben we het probleem met het hele team kunnen omzeilen."

"Eigenlijk is dit het enige waar ik me de afgelopen twee weken druk over maakte", vervolgt hij. "Niet of we het wel kunnen of we het goed of slecht doen, maar een technisch probleem. Dat heb je gewoon niet in de hand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sieneke over bakken kritiek tijdens songfestival: 'Het raakt je'

De miljoenen tv-kijkers over de hele wereld merkten er ondanks een kort improvisatiemomentje van presentatrice Chantal Janzen niets van. Na afloop was de euforie dan ook groot binnen het team. "We hebben enorm gejuicht en geklapt. De mensen die het opgelost hebben, hebben we veren in de kont gestopt. Het was een heel precair moment. Het kan op dat moment twee kanten op: de goede, wat ook gebeurde, maar het kan ook dramatisch misgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Davina Michelle maakt indruk met optreden songfestival: 'Wow!'

De landen die na Zweden aan de beurt waren, hebben dan ook gewoon al hun gewenste shots gekregen. "Het was misschien net iets anders, omdat het niet anders kon maar ze waren super, superblij dat we het zo opgelost hadden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore