#TeamJeangu

De beste songfestivalacts om vanavond in de gaten te houden

18 mei 2021 08:11 Aangepast: 18 mei 2021 13:59
Beeld © ANP

Vanavond is het songfestival terug van weggeweest. Iedereen kan weer los op Twitter en genieten op de bank. De eerste halve finale van het songfestival gaat van start. Onze songfestivaldeskundige Aran Bade heeft de repetitieshows al gezien en zet de noemenswaardige landen op een rijtje waar je vanavond extra op moet letten.

"De slavische volksmuziek begint bescheiden inclusief Eurovision-fluitje maar ontspoort in een uit de hand gelopen Project X"

Vanavond keert het songfestival na een jaar afwezigheid terug. Helemaal probleemloos verloopt die comeback niet. De Poolse en IJslandse delegatie zaten de afgelopen dagen in quarantaine in hun hotel na een positieve PCR-test. De weg naar de halve finales en grote finale aanstaande zaterdag is hobbelig en nog steeds is voorzichtigheid geboden. De eerste zestien landen zullen al het gedoe vandaag drie minuten even vergeten als ze het optreden van hun leven neerzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze acts zijn wereldberoemd geworden na het songfestival

Davina Michelle verzorgt met haar zelfgeschreven nummer ‘Sweet Water’ de intervalact. Met gave visual effects wordt de zaal overspoeld met water. Davina blijft zelf ferm overeind. Niet alles is gisteravond vocaal sterk en niet vals gezongen. Roemenië heeft problemen toon te houden en morste gisteravond tijdens de vakjury show dure punten. En ook Ierland maakt het zichzelf niet makkelijk met een heel toneelstuk op de bühne.

De volgende landen verdienen vanavond extra aandacht. We zetten ze in volgorde van optreden, met hun plekje in het programma erbij.

1. Litouwen: The Roop - Discoteque

De mannen van The Roop hebben al het gele kant uit Litouwen opgekocht. Met hun inzending 'Discotheque' openen ze de show feestelijk. Hun boodschap is dat in je eentje alleen dansen helemaal niet erg is. Een pure verwijzing naar de coronatijd die hopelijk snel achter ons ligt. Ook kunnen de heren iets bijzonders met hun vingers, wat ze ongevraagd aan iedereen laten zien. Probeer het thuis maar eens. Zeker een finaleplek!

3. Rusland: Manizha - Russian Woman

Manizha heeft een Matroesjka meegnomen waar Linda Wagenmakers jaloers op zou zijn. Alleen zitten er ditmaal niet twee mannen onder. Ze zingt volledig in het Russisch en zet de zaal letterlijk in vuur en vlam. Een gelikte performance maakt alles af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paul de Leeuw trekt zich terug als host songfestivaltalkshow

7. Ierland: Lesley Roy - Maps

Zangeres Lesley zingt terwijl ze een marathon aan het lopen is in het oude decor van de Fabeltjeskrant. Het podium is na drie minuten een rommeltje, maar de visuals op tv maken het weer waard. Alleen komt de chaos Lesleys zangkwaliteiten niet ten goede. De artiest hijgt na drie minuten nog na en vliegt af en toe compleet uit de bocht. Je hoort Johnny Logan backstage zuchten. 

8. Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo

Het lijkt wel of Cyprus Tamta van 2019 heeft gevraagd weer mee te doen met Eleni’s song 'Fuego' uit 2018. Het opzwepende ‘El Diablo’ is de beste van de uptempo songs in deze halve finale. Ze heeft haar hart verloren aan de duivel en haar kleren ook waarschijnlijk. In een niemendalletje probeert ze zieltjes te winnen. Duivels goed!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sander Lantinga neemt geen blad voor de mond als songfestivalcommentator

9. Noorwegen - TIX - Fallen Angel

TIX slaat z’n vleugels uit in Rotterdam. En dat doet deze zanger letterlijk en figuurlijk. Hij is gespot tijdens een date met Efendi, de zangeres van Azerbeidzjan. Als ze beiden positief getest worden weten we dat het gezelliger is geweest dan alleen een drankje. Vlinders of niet, TIX vliegt moeiteloos naar de finale.

11. België: Hooverphonic - The Wrong Place

Zangeres Geike Arnaert van Hooverphonic kennen wij vooral van de hit ‘Zoutelande’. In het lied ‘The Wrong Place’ gaat ze min of meer wederom op zoek naar een goede plek. Geike kan bijval verwachten van het publiek in Ahoy. Misschien krijgt ze extra punten van Nederland, want wij mogen in deze halve finale stemmen. Het gaat erom spannen of België de finale haalt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gastland songfestival wint zelden in eigen huis

14. Azerbeidzjan: Samira Efendi - Mata Hari 

Zangeres Samira Efendi kwam vorig jaar met haar hit 'Cleopatra' en moest op zoek naar een nieuwe heldin. Het werd 'Mata Hari'. Niet toevallig geschreven door drie Nederlandse componisten. De opzwepende song werkt aanstekelijk bij het aanwezige publiek. Een gevaarlijke outsider voor de top 10. 

15. Oekraïne: Go_A - Shum

Zangeres Kateryna Pavlenko heeft de neusklem nieuw leven ingeblazen. Ze gaat er het liefst ’s avonds ook mee naar bed. Schijnt heel lekker te zitten. Zet je geluid uit voorzorg wat zachter. De slavische volksmuziek begint bescheiden inclusief Eurovision-fluitje maar ontspoort in een uit de hand gelopen Project X. Vooral haar uithaal op het eind is hard.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Nikkie gruwelt van déze outfit op songfestival: 'Snap 't niet'

16. Malta: Destiny - Je Me Casse

Malta zorgt voor de klapper van de avond. Zangeres Destiny won eerder het Junior Songfestival en gaat nu voor de dubbel. Afgelopen zondag zat ze tijdens de openingsceremonie te huilen in haar hotel. Uit voorzorg vanwege andere besmettingen mocht ze namelijk niet komen. Nu is ze er weer bij en favoriet voor de winst. Haar song ‘Je Me Casse’ knalt van het podium! Een grote kanshebber voor de winst.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Zien: presentatoren songfestival betreden het podium

Onze eigen Jeangu treedt op in de grote finale. Maar wat vinden zijn concullega's eigenlijk van zijn nummer 'Birth of A New Age'? Aran vroeg de kandidaten om hun ongezouten mening te geven.

De eerste halve finale van het songfestival is vanavond om 21.00 uur live te zien op NPO1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore