Ga naar de inhoud
Entertainment

Gastland songfestival wint zelden in eigen huis

Jeangu Macrooy Beeld © ANP

De kans dat Jeangu Macrooy op 22 mei voor de tweede Nederlandse songfestivalzege op rij zorgt, is statistisch gezien bijzonder klein. In de 65-jarige historie van het Eurovisiesongfestival wisten slechts vier landen twee of meerdere jaren achter elkaar te winnen.

Spanje was in 1969 de eerste, maar moest toen wel de overwinning delen met Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk. De Spanjaarden hoefden het songfestival niet nog een keer te organiseren want Amsterdam werd een jaar later gaststad. Luxemburg won in 1972 en 1973 en gaf de organisatie in 1974 aan Groot-Brittannië en ook Israël wilde het liedjesfestijn niet nogmaals organiseren in 1980, nadat het twee jaar op rij won. Nederland sprong toen wederom in het gat.

Ierland won in de jaren negentig vier keer in vijf jaar tijd en was toen ook vier keer gastland. De laatste keer dat iemand in eigen huis won was dan ook in 1994, toen Paul Harrington en Charlie McGettigan voor de derde Ierse zege op rij zorgde.

Kansloos

Jeangu
Lees ook:
Jeangu heeft begrip voor afwezigheid ouders

Sindsdien waren vier landen dicht bij een tweede overwinning op rij. Noorwegen (1997), Ierland (1998), Groot-Brittannië (1999) en Denemarken (2001) eindigden in eigen huis allemaal tweede.

In de afgelopen tien jaar presteren gastlanden wisselend met vier top 10-noteringen en vijf keer eindigde de titelverdediger kansloos in de achterhoede, waarvan vier in de laatste vijf edities.

Danny
Lees ook:
Danny Vera tweede op alternatief songfestival

Songfestival-repetities in Ahoy in volle gang

06:45