Entertainment

NPO stopt 'zeker niet' met geschiedenisprogramma's

07 mei 2021 17:41 Aangepast: 07 mei 2021 18:31

De NPO stopt zeker niet met geschiedenisprogramma's, zo laat een woordvoerder weten. "Als een titel zoals 'Andere Tijden' eventueel zou verdwijnen, betekent dat niet dat het hele geschiedenisgenre verdwijnt", aldus de woordvoerder.

Vrijdagochtend werd bekend dat er vanaf volgend jaar geen reguliere afleveringen van Andere Tijden meer op televisie zijn. Het bekroonde geschiedenisprogramma gaat vanaf 1 januari verder 'in een andere vorm'. Het besluit zorgde voor veel ophef. Zo werd er onder andere een petitie gestart tegen het stoppen van de reguliere afleveringen het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf januari geen reguliere afleveringen Andere Tijden meer

De NPO-woordvoerder benadrukt dat 'het aanbod tegen het licht wordt gehouden' en dat het programma in andere vorm, met wellicht een andere titel, gewoon door zou kunnen gaan.

Bij het bekijken van het aanbod wordt ook gekeken naar de doelgroep die wordt bereikt met de programma's. "Momenteel bereiken we nog te veel ouderen, wat een mooie doelgroep is, maar de mensen tussen de 20 en 49 jaar worden te weinig bereikt", aldus de woordvoerder. Daarom wordt met de omroepen gekeken naar een jonger, vernieuwd aanbod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO komt in meivakantie met cultuurprogramma's voor kinderen

Andere Tijden bestaat al 21 jaar en won in 2001, een jaar na de start, de Zilveren Nipkowschijf. In het programma wordt aandacht besteed aan historische kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit het recente verleden zoals studentenontgroeningen, de Tweede Wereldoorlog, krakersrellen of de laatste wereldbeker van Ajax. Het programma trok op het hoogtepunt in 2008 gemiddeld 542.000 kijkers. Dat zijn er nu gemiddeld 281.000. Vanwege bezuinigingen werd drie jaar geleden het aantal uitzendingen per jaar al teruggebracht van 35 naar 18.

ANP/RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore