Ga naar de inhoud
Entertainment

Tino Martin wil jonge generatie over vrijheid laten nadenken

Tino Martin Beeld © ANP

Tino Martin (37) vindt het een eer dat hij dit jaar gevraagd is om een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid te zijn. De Tweede Wereldoorlog intrigeert hem al van jongs af aan en de volkszanger vindt het belangrijk om het verhaal van die periode te blijven vertellen, juist ook aan de jongere generatie.

"Ik heb een grote achterban met ook best wat jonge fans"

"Ik heb een grote achterban met ook best wat jonge fans. Het zou mooi zijn als ik die bewust kan maken van de vrijheden die wij hebben. Daar mogen we best eens wat vaker bij stil staan", vertelt Tino over het ambassadeurschap tegen het ANP. Samen met Davina Michelle en Jonna Fraser speelt het trio een verbindende rol tijdens Bevrijdingsdag. Vanwege de coronacrisis vinden de veertien festivals, met optredens van onder meer Typhoon, Suzan & Freek en Milow, dit jaar online plaats en zijn deze via een livestream gratis te bezoeken.

In aanloop naar 5 mei werkte Tino ook mee aan een documentaire, waarvoor hij een bezoek bracht aan Kamp Westerbork. Ook sprak hij met een vrouw wiens vader in de oorlog is afgevoerd naar het kamp. "Ze was een klein meisje toen ze haar vader verloor", zegt de 37-jarige zanger over dat gesprek. "Toen ik dat hoorde kwam de oorlog ineens heel dichtbij. Op school leer je over de oorlog, je leest erover in boeken, ziet het in films. Maar het is heel anders dan een verhaal uit eerste hand te horen. Dat vond ik heel indrukwekkend."

Tino
Lees ook:
Tino Martin ondergedoken vanwege dreigende overval

Optreden vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen

Ook realiseerde hij zich toen dat de oorlog nog helemaal niet zo ver achter ons ligt. "Iedereen heeft het erover dat het al bijna 80 jaar geleden is. Maar als je dan ineens naast zo’n vrouw zit die het van dichtbij heeft meegemaakt, lijkt het veel korter geleden."

Anders dit jaar is dat de Ambassadeurs van de Vrijheid niet optreden op verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Ze geven een show vanaf een locatie: Vliegbasis Gilze-Rijen. De show wordt live gestreamd, want er mag geen publiek bij aanwezig zijn. "Dat is natuurlijk wel heel jammer", reageert Tino. "En dat de helikoptervlucht aan mijn neus voorbij gaat ook. Maar ik ben heel bij dat ik na maanden weer op kan treden met mijn band."

De aftrap van de Bevrijdingsfestivals is woensdag om 13.00 uur met het ontsteken van het Vrijheidsvuur.

Fans
Lees ook:
Fans dolblij met duet Jan Smit en Tino Martin