Entertainment

Van Anne+ tot Tim Hofman: dit zijn winnaars Diversity Award

29 april 2021 21:30 Aangepast: 29 april 2021 21:55
Anne+ Beeld © ANP

De lhbtiq-serie 'Anne+', presentator Tim Hofman (32) en kersverse Kamervoorzitter Vera Bergkamp (49) zijn bekroond met een Diversity Award. Het queer lifestylemagazine 'Winq' reikt de prijzen jaarlijks uit aan mensen of initiatieven die zich hebben ingezet voor Nederlanders uit de regenboogfamilie.

"Bij alles wat hij maakt is Tim goed op de hoogte van de strijd van de mensen voor wie hij zich inzet"

De makers van Anne+ kregen de Culture Award van dit jaar. Regisseur Valerie Bisscheroux, scenarist Maud Wiemeijer en hoofdrolspeelster Hanna van Vliet ontwikkelden de serie over een lesbische twintiger omdat zij zichzelf niet terugzagen in andere tv-series. Inmiddels is Anne+ in de roze community een begrip; de eerste twee seizoenen staan op Netflix en er is een speelfilm in de maak.

De Winq Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar Vera Bergkamp, die recent tot voorzitter van de Tweede Kamer werd gekozen. Volgens de jury diende Bergkamp in "twee kabinetsperiodes een indrukwekkend aantal wetsvoorstellen in waarmee zij de rechten van de regenbooggemeenschap verbeterde en verankerde". Een van haar belangrijkste wapenfeiten is het wetsvoorstel voor verankering van een verbod op discriminatie vanwege seksuele oriëntatie of handicap in artikel 1 van de grondwet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim Hofman onderzoekt wie in Nederland de touwtjes in handen hebben

Presentator Tim Hofman ontving de Winq Ally Award, omdat hij zich vaak inzet voor lhbtiq'ers in Nederland hoewel hijzelf niet tot de regenboogfamilie behoort. "Bij alles wat hij maakt is Tim goed op de hoogte van de strijd van de mensen voor wie hij zich inzet", stelt de jury. "Hij kent daarbij zijn plek: hij neemt niet onnodig ruimte in en zet zijn gigantische platform regelmatig in om het leven voor queer personen iets makkelijker te maken."

De awardshow vond plaats in het Bimhuis in Amsterdam en was online te volgen op Winq.nl en OUT.tv. In totaal werden er zeven onderscheidingen uitgereikt. Ook programmamaker Nicolaas Veul, performancekunstenaar en activist Naomie Pieter, het platform KPN Pride en de stichting Colored Qollective vielen in de prijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Katy Perry en Sam Smith komen op voor lhbtiq+-community

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore