Entertainment

Ellemieke Vermolen over verwerken verlies zoontje: 'Praten hielp'

29 april 2021 10:41
Beeld © ANP

Ellemieke Vermolen (44) maakte in maart 2017 iets bijzonder heftigs mee toen ze afscheid moest nemen van haar zoontje voordat hij geboren werd. In een gesprek op Instagram Live praat Ellemieke openhartig over hoe ze omging met het verlies van haar derde kindje, Josha.

"Dan krijg je wel in een keer een klap"

Ellemieke was eind maart 2017 uitgerekend, maar bij een van de laatste controles klopte het hartje van Josha niet meer. De navelstreng bleek rond zijn nekje te zijn komen zitten. Josha overleed begin maart in de buik van zijn moeder. In een gesprek met Wendy van Dijk en Fien Vermeulen, rond het thema veerkrachtigheid, praat Ellemieke nu over deze heftige periode in haar leven.

"Het is met ups en downs gegaan. Toen het net was gebeurd, dan weet je niet meer hoe je verder moet leven. Ik had echt heel sterk een overlevingsdrang. Ineens dacht ik: ik kan niet gaan stilzitten, ik moet er zijn voor mijn gezin. Ik moet er ook zijn voor mijn twee andere kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Ellemieke Vermolen staat met intieme foto stil bij stilgeboren kindje

Ellemieke merkte later pas dat ze zichzelf een beetje voorbij was gelopen. "Dan krijg je wel in een keer een klap. Dat je echt denkt: en nu? Juist doordat ik mijn verhaal ben gaan delen met anderen, heeft me dat heel erg geholpen om het te verwerken." In het begin praatte Ellemieke vooral met mensen die hetzelfde mee hadden gemaakt. "Dan krijg je echt tips en kun je horen van hoe je er mee om kunt gaan." 

Nu wil Ellemieke vooral haar eigen verhaal delen. "Juist omdat ik zelf ook zoveel aan verhalen van anderen heb gehad. Ik denk dat dat je ergens ook kracht geeft." Waar ze zelf veel aan heeft gehad is de tip om 'jezelf te blijven voelen'. "Ga even zitten en vraag jezelf wat je voelt, maar ook wat je nodig hebt. Ik vind het prettig om mijn eigen pijn te verwerken, maar nu was ik toch wel blij met alle hulp."

Helemaal aan het begin van dit jaar maakten Ellemieke en Sergio Herman bekend te gaan scheiden. Je ziet er alles over in onderstaande video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore