Entertainment

Deze artiesten hebben bonje (gehad) met hun platenlabel

09 mei 2021 13:13
Mariah Carey / Martin Garrix / Taylor Swift Beeld © ANP

Twee weken geleden werd bekend dat rapper Ronnie Flex (29) en zijn platenmaatschappij Top Notch zonder elkaar verder gaan. Die beslissing deed Ronnie wat, zo liet hij weten in een reeks berichten op Twitter. 'Dat jullie mij hebben laten gaan is een schande voor de Nederlandse muziek', schreef hij onder meer. Ronnie is niet de enige artiest die in de clinch lag met zijn label: ook wereldsterren als Taylor Swift en 'onze' eigen Martin Garrix weten er alles van.

"Ik ben altijd eerlijk en oprecht, ik verdien dit niet"

1. Bilal Wahib

Het vertrek van Ronnie vormt de tweede keer in korte tijd dat Top Notch een artiest laat vallen. Eind maart liet het platenlabel weten per direct de samenwerking met de in opspraak geraakte Bilal Wahib te staken. Over die beslissing sprak John van den Heuvel zich in RTL Boulevard negatief uit:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ronnie Flex weg bij platenlabel: 'Ik verdien dit niet'

2. Taylor Swift

Maar ook internationaal gezien zijn er genoeg sterren die mot hebben gehad met hun platenlabel. In het geval van Taylor Swift was dat met haar voormálige platenmaatschappij. Taylor belandde in een ware oorlog met Scooter Braun, die sinds zijn aankoop van haar oud-label Big Machine Records de muziekrechten op haar eerste zes albums bezit.

Braun - de manager van onder anderen Justin Bieber en Ariana Grande - zou haar hebben verboden om nummers uit die tijd live te spelen op de American Music Awards in 2019 en haar de rechten op haar eigen muziek niet hebben aangeboden. Beide dingen ontkent hij.

Taylor besloot al haar muziek en albums opnieuw op te nemen. Zo bracht ze deze maand haar oude album Fearless opnieuw uit; de rechten van deze nieuwe opname staan op haar naam. Het oorspronkelijke album uit 2008 zorgde met hits als 'Love Story' en 'You Belong With Me' voor haar internationale doorbraak. 

3. Martin Garrix

Ook Martin Garrix lag in de clinch met zijn voormalig platenlabel Spinnin' Records en management Music Allstars (MAS). Onlangs gaf de rechter beide bedrijven nog gelijk in een zaak over oude contracten. 

Martijn (zoals hij in het echte heet) stapte in 2017 naar de rechter omdat hij zich misleid voelde door Spinnin' Records en MAS toen hij op zestienjarige leeftijd zijn eerste contract tekende. De dj zei dat hij destijds zonder enige ervaring in de muziekindustrie werd gedwongen zijn muziekrechten over te dragen. Daarnaast was er volgens de wereldberoemde Nederlander sprake van belangenverstrengeling.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruzie tussen Scooter Braun en Taylor Swift borduurt voort

De rechter gaf hem gelijk en alle contracten tussen de drie partijen werden ontbonden. Ook kreeg de dj de rechten op zijn eigen geproduceerde nummers in handen. Spinnin' Records en MAS gingen daarop in hoger beroep. Zij vonden dat er ten onrechte een beeld is geschetst dat de dj 'te grazen' is genomen. Het hof stelde uiteindelijk dat niet kan worden gezegd dat de dj inderdaad op het verkeerde been is gezet. Wel blijven de contracten beëindigd en behoudt Martijn de rechten op zijn eigen geproduceerde liedjes. Ook moest hij een managementvergoeding betalen.

4. Mariah Carey

In het geval van Mariah was niet de artiest boos, maar juist het label. Virgin Records, waar Mariah nog maar net getekend had, was in 2001 diep teleurgesteld in de verkoop van haar toen nieuwe album Glitter. Juist, de soundtrack van de gelijknamige en net zo hard geflopte film. Terwijl haar albums bij haar vorige platenmaatschappij als warme broodjes over de toonbank vlogen - gemiddeld acht miljoen stuks per plaat - was dat bij Glitter anders. Hiervan verkocht ze begin 2002 'maar' 500.000 exemplaren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Martin Garrix is blij met uitspraak in langlopende contractzaak

Omdat het nieuwe album van een wereldster als Mariah Carey ook groots gepromoot werd en de hoge marketingkosten niet op wogen tegen de muziekopbrengsten, besloot Virgin Records om haar contract te laten ontbinden. De 'My All'-zangeres kreeg maar liefst 28 miljoen (!) dollar om het contract teniet te doen. Dat was toen ruim 32 miljoen euro. 

De popdiva heeft daarvan geleerd: Mariah heeft inmiddels haar eigen platenlabel opgericht. Butterfly MC Records is een samenwerking met Epic Records, een zusterafdeling van Sony Music Entertainment. Samen zijn zij verantwoordelijk voor haar meest recente studioalbum Caution uit 2018. 

5. Boy George 

'Karma, karma, karma, karma, karma chameleon. You come and go.' Zit dit nummer nu vast in je hoofd? Niet gek, want het was in 1983 een nummer 1-hit in Nederland en is nog steeds de bekendste hit van Boy Georges band Culture Club. Toch kijkt hij niet heel positief terug op die tijd. Hij bezat destijds namelijk niet de muziekrechten van zijn nummers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekening Boy George geveild voor hospice

Platenlabel Virgin Records wel, en zij konden dan ook alles met het nummer doen wat ze wilden. Zo werd de songtekst een keer aangepast voor de reclame van een burgerrestaurant. "Er is een versie die over wortels en erwten ging van gemaakt. Natuurlijk zien we er geld van, maar ik zou ervoor betalen als het daardoor niet op die manier gebruikt zou worden", vertelde de zanger daar vorig jaar over in de podcast Grounded with Louis Theroux

Gelukkig sloot hij eind 2019 een nieuwe deal met het bedrijf Primary Wave. Hierin heeft hij vast laten zetten dat de rechten van alle toekomstige nummers van hem zijn. Hij wil ook samen met Primary Wave de rechten van zijn oude hits terugkrijgen. Die zijn momenteel nog in handen van BMG Right Management. 

6. George Michael 

George Michael, die zowel solo als met Wham! successen boekte, kreeg het begin jaren 90 flink aan de stok met platenlabel Sony Music Entertainment. In 1992 stonden ze dan ook lijnrecht tegenover elkaar in de rechtszaal. Hij vond dat hij te weinig zeggenschap had over zijn eigen werk en dat hij 'als een stukje software' werd behandeld. Na een jarenlange strijd verloor hij uiteindelijk de rechtszaak, maar tekende hij wel bij een ander label: bij DreamWorks in Amerika en bij Virgin Records in Engeland. Zij betaalden samen, naar verluidt, maar liefst 30 tot 40 miljoen euro aan Sony om hem uit te betalen. 

En toch, na alle ellende, tekende de zanger in 2003 opnieuw bij Sony en bracht hij een jaar later aldaar zijn laatste studioalbum uit: Patience

7. Michael Jackson

In 2002 had de King of Pop, Michael Jackson, ruzie met zijn platenlabel Sony Music Entertainment. Hij vond dat zijn nieuwe album, Invincible, niet genoeg gepromoot werd. Hij haalde zelfs uit naar Sony's ceo Tommy Mottola, met wie hij al langer dan tien jaar samenwerkte: "Hij is racistisch en hij is heel, heel, heel duivels", liet de wereldster zich toen ontvallen. Volgens Michael exploiteerde Mottola zwarte artiesten voor eigen gewin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langlopende rechtszaak tegen Michael Jackson afgewezen

Hoewel het wereldwijde marketingplan voor het album toentertijd meer dan 27 miljoen euro kostte, was Michael niet tevreden. De plaat - die zijn laatste studioalbum bij leven zou worden - presteerde ondermaats, maar daar kon hij dus niet veel aan doen: zijn label wilde niet meer dan het al deed. Michael was bovendien nog minstens twee jaar verbonden aan een contract met Sony en was het bedrijf ook nog vier albums met 'greatest hits' of een speciale boxset verschuldigd. 

RTL Boulevard sprak onlangs nog met Michaels zoon Prince, die vertelde over de vele deuren die zijn vader voor hem geopend heeft:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore