Entertainment

Bibian Mentel en Edwin Spee verkozen tot positiefste Nederlanders

23 april 2021 13:42 Aangepast: 23 april 2021 13:43
Bibian Mentel en Edwin Spee Beeld © ANP

Bibian Mentel vocht jarenlang tegen kanker en groeide uit tot een paralympisch icoon met drie gouden medailles. Op 29 maart overleed ze op 48-jarige leeftijd. Haar overlijden leidde tot een stroom aan reacties van sporters, politici en bekende Nederlanders, die allen haar positivisme, doorzettingsvermogen en veerkracht roemden. Het is die houding waardoor Bibian en haar man Edwin Spee zijn uitgeroepen tot Meest Positieve Nederlanders.

"Ondanks Bibians langdurige strijd tegen verschillende vormen van kanker, bleef positiviteit, doorzettingsvermogen en liefde voor het stel de boventoon voeren"

Met ruim vijftig procent van de bijna 30.000 stemmen en een unaniem besluit van de jury nam Edwin afgelopen donderdag de award namens zichzelf en Bibian in ontvangst. Hiermee laten zij Mark Rutte, Bas Eenhoorn, Bas Smit en Beau van Erven Dorens achter zich. "De twee waren de afgelopen jaren een ware inspiratiebron", aldus de jury. "Ondanks Bibians langdurige strijd tegen verschillende vormen van kanker, bleef positiviteit, doorzettingsvermogen en liefde voor het stel de boventoon voeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon Bibian Mentel bedankt Nederland voor het mooie afscheid

"Achter elke moedige vrouw staat een sterke man", verkondigde juryvoorzitter Ali B tijdens de uitreiking van de award. "Wat jij hebt gedaan en gelaten om haar te helpen met haar missie - jullie missie - is waarom jullie de prijs samen verdienen." Edwin wil deze missie graag voort blijven zetten. Zo vertelt hij: "Ook afgelopen jaren hebben we het hele land afgereisd om overal ons verhaal te vertellen. Dat blijf ik doen in de hoop het leven voor mensen in moeilijke situaties draaglijker te maken." De bijzondere prijs kan daar in zijn ogen aan bijdragen. "Hopelijk hebben mensen er iets aan, juist in deze coronatijd waarin velen zoveel tegenslag moeten verwerken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden mensen langs afscheidsroute Bibian Mentel

De Positivity Award van Big Improvement Day werd twee jaar geleden in het leven geroepen om positiviteit en initiatieven voor verbetering van bekend en onbekend Nederland aandacht te geven en te boosten. Onder andere de BN’er die zich het meest heeft weten te onderscheiden op het gebied van positiviteit, maatschappelijke impact en voorbeeldgedrag wordt hiermee in het zonnetje gezet. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Emotionele Samantha Steenwijk vertelt over afscheid van Bibian Mentel op sterfbed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore