Entertainment

De Efteling blijft zaterdag gesloten voor testevenement

21 april 2021 19:16 Aangepast: 21 april 2021 19:43
Beeld © ANP

De Efteling gaat zaterdag niet open voor het testevenement van Fieldlab. Er hebben zich 4000 belangstellenden aangemeld, terwijl was gerekend op 8000 en dat aantal is te weinig om gedegen onderzoek te doen, meldt Fieldlab woensdag.

"Met een aantal van 4000 bezoekers zou de onbenutte capaciteit van attracties en park veel te groot zijn voor een reële vergelijking met een normale situatie"

"Evenementen moeten worden uitgevoerd met een verhoogd bezoekersaantal. Met een aantal van 4000 bezoekers zou de onbenutte capaciteit van attracties en park veel te groot zijn voor een reële vergelijking met een normale situatie. Bovendien is onderzoek naar bezoekersdynamiek, contactmomenten in attracties en wachtrijen niet mogelijk, door de zeer lage bezettingsgraad van attracties en park", aldus Fieldlab.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geldende regels geen reden om fieldlabs af te blazen'

Voor de testdag zou De Efteling geen tickets verkopen. Trouwe bezoekers zoals abonnementhouders werden uitgenodigd. Belangrijke voorwaarde was dat alle bezoekers maximaal 24 uur voor hun bezoek aan het pretpark negatief zouden zijn getest op het coronavirus.

Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling, vindt het jammer dat het evenement niet doorgaat. Hij denkt dat alle ophef rond het inmiddels afgeblazen 538-evenement in Breda mede heeft geleid tot dit lage aantal aanmeldingen.

"We denken dat de onderzoeksvoorwaarden, de gedeeltelijke openstelling en de commotie rondom het 538 evenement hebben geleid tot een laag aantal aanmeldingen. Ook het zicht op een mogelijke heropening, zoals door het kabinet mogelijk voor 11 mei aangekondigd, kan daar een rol in hebben gespeeld. We hopen dat Fieldlab dit onderzoek in de nabije toekomst alsnog kan uitvoeren, zodat we steeds dichter bij een normaal dagje Efteling kunnen komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rem op Fieldlab-experimenten bij te veel ic-opnames

Een woordvoerster van het kabinet zegt het te betreuren dat het belangrijke onderzoek niet kan plaatsvinden. "Het kabinet blijft het belang van dit soort gecontroleerd onderzoek benadrukken, omdat we willen leren hoe we op termijn weer verantwoord bepaalde sectoren kunnen openen en belangrijke sociale activiteiten kunnen ondernemen."

De Fieldlabs geven "waardevol inzicht in gedrag en veilige organisatie". Daarom bespreekt het kabinet met Fieldlab wat het afblazen van het experiment betekent voor het onderzoeksprogramma, "want de kennis uit dit onderzoek kunnen we goed gebruiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore