Entertainment

Demi uit Levenslang met dwang? komt koelkastfobie onder ogen

20 april 2021 21:23
Beeld © Jan Kooijman

In het realityprogramma 'Levenslang met dwang?' volgt Jan Kooijman (40) zeven kandidaten met ernstige dwangstoornissen die iedere dag vechten voor een normaal bestaan. In de derde aflevering van het seizoen beginnen de deelnemers de impact van de intensieve exposuretherapie die zij volgen te voelen.

"Je hebt de dwang een knal voor z'n kop gegeven"

Een relatie, een baan of zelfs sociale contacten onderhouden is bijna onmogelijk voor de deelnemers, omdat hun leven compleet in het teken staat van hun dwangstoornis. Sommigen hebben drie verschillende therapeuten gehad, terwijl anderen er wel vier, vijf, zes of soms zelfs zeven therapeuten hebben gezien om te leren om met hun obsessieve dwang aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotionele start deelnemers Levenslang Met Dwang?

Voor alles wat een link heeft met de dood, zoals kruisen, ambulances en politiewagens, heeft Demi rituelen en dwanggedachten. Het gaat zover dat ze zonder haar rituelen niet eens de koelkast kan openen of de kraan aan kan zetten. Of aanraken. Als ze tijdens de therapie in de aflevering van dinsdagavond voor het eerst sinds tijden weer een koelkast aanraakt, bereikt haar spanning een hoogtepunt.

Bij het openen van de deur is een pak yoghurt één van de eerste dingen die ze ziet. De yoghurt is een paar dagen over datum. Ze vindt het gevaarlijk om de hulpverleners een schaaltje van de yoghurt voor te schotelen, omdat ze bang is dat hen daardoor wat overkomt. Als onderdeel van de therapie moet de 24-jarige dit toch doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Levenslang met Dwang is echt mijn laatste redmiddel'

Als de zwangere hulpverlener vervolgens een hap neemt, heeft Demi het erg moeilijk. Ze wil niet verantwoordelijk zijn als haar iets overkomt. "Op dat moment gaan er zoveel gedachten door mij heen. Ik heb het niet goed gedaan, straks gebeurt er wat, dan is het mijn schuld. Hoe ga ik het verklaren? Dit ga ik mezelf nooit vergeven."

Op dat moment wil Demi maar één ding: weglopen. Dat doet ze ook, waarna ze in huilen uitbarst en moeilijk adem lijkt te halen. "Je hebt de dwang een knal voor z'n kop gegeven", legt de hulpverlener haar uit. Ook de kijkers thuis zien dat. Zij leven massaal met de kandidaten mee. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore