Ga naar de inhoud
Entertainment

Uitstel van Executie neemt verrassende wending: 'Het is een wonder'

Uitstel van Executie Beeld © Uitstel van Executie

Na het verlies van haar man en jongste zoon aan de erfelijke hersenziekte Huntington, is nu ook de middelste zoon van Nelly ziek. Zijn koophuis staat echter volledig onder water en Nelly's grootste wens is dan ook dat zoon Jeroen de laatste jaren van zijn leven zonder zorgen kan doorbrengen. Maar dan moet Jeroen wel toestemming geven aan het team van 'Uitstel van Executie'...

"Ik ben dood en doodmoe"

In Uitstel van Executie deze week het bijzondere verhaal van Nelly. Het leven lacht haar tegemoet, maar dan wordt bij de broer van haar man de dodelijke hersenziekte Huntington geconstateerd. Na een neurologisch onderzoekt blijkt ook haar man Wil de erfelijke ziekte te hebben. Na jaren van strijd in huis wordt Wil opgenomen in een speciale kliniek. "Er hing altijd een grijze wolk boven ons gezin, waar een fikse onweersbui uit kon komen, maar je wist nooit wanneer", vertelt Nelly over die tijd. "Het zijn heel moeilijke jaren geweest, verschrikkelijk moeilijke jaren.”

Hartverscheurende
LEES OOK:
Hartverscheurende verhaal Mouna raakt team Uitstel van Executie

Als Wil na een ziektebed van twintig jaar komt te overlijden, blijft Nelly achter met drie jongens. Omdat er dan nog geen goed DNA-onderzoek gedaan kan worden, blijft het onzeker of haar kinderen het gen ook hebben. Maar dan ziet Nelly bij haar jongste zoon Tom steeds meer symptomen. "En toen begonnen daar de problemen mee en begon ook hij weer agressief te worden en gekke dingen te doen", weet ze nog. Op een gegeven moment liep het zó erg uit de hand dat de politie erbij werd geroepen en Tom werd opgenomen met gerechtelijke macht. "Dat was heel zwaar. Het is verschrikkelijk als je de politie aan de deur hebt en die nemen je kind mee terwijl je weet: het is de Huntington die hem zo ziek maakt." Elf jaar later overlijdt ook Tom op 39-jarige leeftijd aan de verschrikkelijke ziekte. "Het was vrijwel alleen maar op bed liggen. Eten ging ook moeizaam. Het was eigenlijk een bevrijding toen hij overleed. (…) Het was wel heel erg zwaar, maar het is goed."

Het verdriet is immens en wanneer ook haar 44-jarige zoon Jeroen het gen blijkt te hebben, stort haar wereld in. En Nelly krijgt er nog een extra zorg bij: Jeroen kan namelijk niet langer thuis blijven wonen, maar is niet bij machte om verstandige besluiten te nemen. Daarnaast staat zijn huis volledig onder water. "Ik ben zo verschrikkelijk moe. Gewoon nog te moe om nog iets anders te gaan ondernemen en het huis te verkopen, want dat verwacht Jeroen wel van mij", vertelt een uitgeputte Nelly voor de camera’s van Martijn Krabbé en zijn team. Ze heeft dan ook dringend hulp nodig.

Martijn
Lees ook:
Martijn Krabbé vond zichzelf vroeger op Pippi Langkous lijken

Moeder Nelly wil koste wat het kost voorkomen dat haar zoon naast alles straks ook nog met financiële problemen komt te zitten. Jeroen heeft al een nieuwe woning, waar hij volgens Nelly straks perfect zit. Maar dan moet eerst wel zijn eigen huis verkocht worden. En dat levert enorm veel stress op. "Als dit opgelost kan worden dan is het voor Jeroen een bevrijding, en zeker ook voor ons. Ik ben dood en doodmoe", legt Nelly uit aan Martijn. "We zitten al bijna 40 jaar in de ellende. Je hebt het ene nog niet verwerkt en dan sta je er alweer middenin."

Hoewel de woning van Jeroen er aan de buitenkant nog wel oké uitziet, moet alles binnen vervangen worden. Maar dat is volgens makelaar Alex van Keulen en bouwkundige Duncan Abrahams goed te doen. Minder goed te doen is de samenwerking met Jeroen, die niet mee wil werken. Terwijl het team van Uitstel van Executie druk bezig is om de woning te verkopen is Jeroen al een paar keer teruggegaan naar de woning, om vervolgens weer te vertrekken naar zijn nieuwe huurhuis. Ook wordt Nelly door hem constant onder druk gezet om de woning te verkopen, maar zonder volmacht kan Nelly niet verbouwen of verkopen. 

Team
Lees ook:
Team Uitstel van Executie ontfermt zich over levensgevaarlijke woning

Er wordt bewindvoering aangevraagd, dat door de rechtbank wordt goedgekeurd. Dat betekent dat het team eindelijk aan de slag kan gaan om de woning te verkopen en er een last van de schouders van Nelly valt. Maar dan meldt zich opeens een onverwachte koper voor het huis: broer Erwin. Als Martijn hem spreekt vertelt Erwin dat het de grootste wens is van Jeroen dat zijn dochter het huis krijgt. Erwin wil dat zo graag waarmaken dat hij heeft besloten zijn eigen huis in de verkoop te zetten en een bod te doen.

Moeder Nelly weet niet wat ze hoort als Martijn haar het bijzondere nieuws komt vertellen. "Het moet zo zijn", spreekt ook Martijn in tranen.

Vervolg
Lees ook:
Vervolg Uitstel van Executie ontroert kijkers

Uitstel van Executie is elke maandagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4. Kijk de aflevering van Nelly hier terug.