Ga naar de inhoud
Entertainment

Fieldlab noemt negatieve benadering pilots jammer

Fieldlab Beeld © ANP

Fieldlab Evenementen vindt het jammer dat alles omtrent de proefevenementen inmiddels negatief wordt benaderd. Aanleiding is de kritiek op 538 Oranjedag in Breda waar zaterdag mogelijk 10.000 mensen op af komen.

"Ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg"

Volgens Fieldlab zijn die pilots hard nodig om te bepalen hoe je weer veilig evenementen kunt organiseren zonder dat je continu de coronamaatregelen in stand moet houden. "De verwarring zit nu vooral tussen de Fieldlabs en Testen voor Toegang, een programma dat 925 miljoen kost. Wij zijn absoluut niet hetzelfde", verduidelijkt een woordvoerder. "Ons programma kost 2,7 miljoen en daar doen wij tijdens 21 evenementen onderzoek mee."

Bij Testen voor Toegang kunnen mensen ook verschillende uitstapjes maken na het doen van een sneltest, maar vervolgens moet alsnog de 1,5 meter afstand worden gehandhaafd. "Wij kijken juist naar hoe we de maatregelen kunnen doorbreken omdat we op termijn terug moeten naar veilige en verantwoorde evenementen. Dat is het grote verschil."

Streep
Lees ook:
Streep door 538 Koningsdag? Fieldlab doet er zegje over

Slager

Kritiek dat er binnen Fieldlab mensen zijn die een belang hebben bij het organiseren van evenementen, wijst de woordvoerder van de hand. "Er zijn mensen die roepen het is de slager die zijn eigen vlees keurt maar wij staan onder leiding van Andreas Voss, hoogleraar aan het Radboud Instituut voor Gezondheidswetenschappen, en werken samen met wetenschappers van onder meer TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente en TNO. Dat zijn geen slagers lijkt me."

De eerste resultaten van de Fieldlabs in februari, waaruit bleek dat de risico's laag zijn, zijn vorige week gepubliceerd. Fieldlab wil nu een stap verder om met grotere evenementen te kijken of de resultaten hetzelfde blijven. Ook wordt met pilots in de Efteling en een sportevenement als Mud Masters voor het eerst onderzoek gedaan op doorstroomlocaties.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek om risico's

Klap aan de zorg

Zondag liet Fieldlab al weten dat "het absoluut niet de intentie was om een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen" naar aanleiding van de kritiek op het Oranjedag-evenement op steenworp afstand van het ziekenhuis in Breda. Een eventuele afgelasting is volgens de woordvoerder aan de gemeente Breda.

Minister voor Medische Sport en Zorg, Tamara van Ark, laat weten: "Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Fieldlabs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente", aldus Van Ark. 

De gemeenteraad vergadert maandagavond over de vergunningsaanvraag van Oranjedag. Het kabinet wil door met de pilots.

Artiesten
Lees ook:
Artiesten houden zich op de vlakte over 538 Oranjedag
Bron: ANP/RTL Boulevard