Ga naar de inhoud
Entertainment

Ziekenhuis-personeel Breda start petitie tegen 538 Oranjedag

538 Koningsdag Beeld © ANP

Op initiatief van chirurg Rogier Crolla zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda een petitie begonnen tegen 538 Oranjedag. Inmiddels hebben al ruim 3700 mensen de petitie 'Met 538 de zorg geminacht' ondertekend. De 'verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen' stellen dat 'dit ondoordachte pseudo-experiment' moet worden afgeblazen.

"Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners"

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender op 24 april in Breda mogen 10.000 mensen aanwezig zijn. De initiatiefnemers van de petitie hebben daar geen enkel begrip voor. "Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", schrijven ze.

OG3NE-zusjes
Lees ook:
OG3NE-zusjes 'helemaal high' na Fieldlab-evenement

Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan.

BNN-programma
Lees ook:
BNN-programma Tik M Aan gepauzeerd door coronagevallen

Crolla wil geen toelichting geven op de petitie en verwijst door naar de woordvoerder van het Amphia. Het ziekenhuis zou volgens de chirurg de actie niet veroordelen. Bij het Amphia was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

Diederik
Lees ook:
Diederik over coronasituatie: 'Het lijkt wel een soap'

Het evenement vindt plaats op het Chasséveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen. Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.

Diederik over coronasituatie: 'Het lijkt wel een soap'

05:00