Entertainment

Thousand Miles-zangeres legt uit wat er met haar gebeurd is

18 april 2021 15:34
Vanessa Carlton Beeld © Getty Images

Vanessa Carlton (40) werd in één klap een wereldster, zo lijkt het. Met 'A Thousand Miles' kwam de langgekoesterde droom van de zangeres uit: ze stond wereldwijd op nummer 1 in de hitlijsten en trad aan de lopende band op. Maar sinds die ene hit is het behoorlijk stil geworden rondom Vanessa. Aan 'VICE' legt ze uit waarom ze uit de spotlights is getreden.

"Dat nummer heeft mijn hele leven veranderd"

"Muziek was mijn manier van ontsnappen", vertelt Vanessa in The Story of A Thousand Miles. Maar aan haar hitsingle kon ze niet ontsnappen. De zangeres was in 2002 namelijk niet weg te denken uit de hitlijsten. "Ik was zo jong, greep alles aan en had totaal geen controle over wat er gebeurde", legt ze uit aan VICE. "Je hoort mensen nooit klagen als ze zoveel succes en geluk hebben, maar het eist wel zijn tol." Er gaat dus een heel verhaal achter Vanessa's megahit A Thousand Miles

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dochtertje voor Vanessa Carlton

"Het nummer gaat over een jongen waar ik een oogje op had", verklaart Vanessa. "Ik praatte nooit met hem en was heel verlegen. Daarom wist ik zeker dat er nooit wat tussen ons zou gebeuren. Toen kreeg ik het idee voor het nummer." De zangeres durft niet te zeggen om wie het gaat. Diegene is namelijk een beroemd acteur en ze heeft het hem nooit verteld. A Thousand Miles begon met de titel Interlude, waar haar toenmalige platenmaatschappij niets in zag. Pas toen de legendarische producer Ron Fair ermee aan de haal ging, zagen ze de potentie en brachten ze het nummer uit. Zoals we nu weten, werd het één van de meest herkenbare nummers aller tijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zangeres Jojo mocht maar 500 calorieën per dag

De single werd grijs gedraaid op de radio, maar werd pas echt iconisch door de film White Chicks. Sindsdien is het nummer een eigen leven gaan leiden, vertelt Vanessa aan de VICE-serie. Het nummer was perfect voor de comedy, omdat het 'zo'n ongelooflijk popnummer' is. Latrell, het personage dat Terry Crews speelde in de film, was wég van A Thousand Miles. "Dat nummer heeft mijn hele leven veranderd", vertelt de acteur aan VICE. De beroemde scène waarin hij losgaat op het nummer werd 'in één shot' opgenomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kindster uit Matilda: 'Ik werd gefotoshopt op kinderporno'

Maar het succes kwam met een bittere nasmaak voor Vanessa. "Ik háátte dit nummer", legt ze uit. Het heeft haar 10 jaar gekost om te begrijpen wat er toen allemaal gebeurde. "Hoe kon ik nog groeien als artiest en persoon?" vroeg ze zich af. Vanessa erkent dat het geen slecht nummer is, maar dat het vreemd is dat het eerste wat ze ooit heeft uitgebracht haar altijd zal achtervolgen. "Er zit iets in wat voor iedereen herkenbaar is, blijkbaar", zegt ze over het fenomeen A Thousand Miles. "Iedereen houdt van dat nummer. (...) En daar ben ik trots op." Vanessa heeft geen moeite met de term eendagsvlieg, oftewel one hit wonder. "Het is ongelooflijk moeilijk om een hit te scoren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore