Entertainment

Kijkers De Vooravond ontroerd door aangrijpend verhaal Jacob (13)

07 april 2021 12:10 Aangepast: 07 april 2021 13:30
Jacob in 'De Vooravond' Beeld © BNNVARA

Veel kijkers van 'De Vooravond' moesten dinsdagavond een traantje wegpinken na het aangrijpende verhaal van de 13-jarige Jacob. Hij en zijn moeder dreigen het land te worden uitgezet, naar Armenië, terwijl ze daar nooit gewoond hebben.

"Mijn toekomst is hier. Ik heb daar geen toekomst"

Inmiddels woont Jacob met zijn moeder alweer vijf jaar in Nederland, waar hij ook gewoon naar de middelbare school gaat. Maar toch mogen de twee hier niet blijven. Hun verblijfsvergunning verloopt binnenkort en naar alle waarschijnlijkheid krijgen ze geen nieuwe. Tegen de Nederlandse regering valt dan ook het volgende te zeggen: "Dat ze niet alleen maar naar de regels moeten kijken. Ook naar de mensen zelf, en hoe de situatie bij hen is." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fidan en Renze enthousiast over nieuw seizoen De Vooravond

Over een uitzetting naar Armenië moet hij niet denken. Jacob kan zich er ook letterlijk niks bij voorstellen: "Dat wil ik ook niet doen, want mijn toekomst is hier. Ik heb daar geen toekomst. Ik spreek de taal amper. Ik ben er nooit geweest, we hebben daar niemand. Ik ga hier naar school, ik zit op HAVO, ik ben hier al vijf jaar." 

Veel BN'ers voelen mee met Jacob en zijn moeder en uiten op social media hun ongenoegen over de gang van zaken. Zo schrijft presentator Jan de Hoop: "Jacob en Tina dreigen uitgezet te worden naar Armenië, een land dat ze niet kennen en waar ze geen familie hebben. Zo gaan we niet met mensen om. Wij eisen humaan asielbeleid!" 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Bekendmaking songfestivallied te zien in De Vooravond

Inmiddels is er ook een handtekeningenactie gestart en kunnen mensen deze tekenen als steunbetuiging. Deze is inmiddels al meer dan 122.000 keer getekend. 

Het hele verhaal van Jacob is via deze link terug te kijken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore