Ga naar de inhoud
Entertainment

Joe Exotic uit Tiger King schiet ziek paard dood in BBC-docu

Joe Exotic Beeld © Netflix

Netflix had ruim een jaar geleden een schot in de roos met de docuserie 'Tiger King: Murder, Mayhem and Madness', maar de streaming-gigant was niet de eerste die de flamboyante Joe Exotic (58) onder de loep nam. Documentairemaker Louis Theroux (50) zette in 2011 al eens de camera op de tijgertemmer voor het programma 'America's Most Dangerous Pets' en blikt in een nieuwe BBC-docu terug op zijn ervaringen met Joe. Eén van zijn opmerkelijkste herinneringen: Joe die een paard doodschiet.

"Je moet me niet dwarszitten"

Louis Theroux: Shooting Joe Exotic werd gisteravond uitgezonden op de BBC. In de docu blikt Louis terug op zijn tijd met Joe, waarbij niet eerder uitgezonden beelden uit America's Most Dangerous Pets aan het licht werden gebracht. Daarop was onder meer te zien hoe Joe voor een Koreaanse tv-zender een tijgerwelpje één dag na de geboorte 'wegrukt' bij de moedertijger. Maar vooral de beelden die een dierenwelzijngroep destijds stiekem maakte zorgen nu voor ophef. Hierin is te zien hoe de Tiger King-ster 'er een showtje van maakt wanneer hij een ziek paard wil neerschieten'.

Huwelijk
Lees ook:
Huwelijk Joe Exotic niet bestand tegen plotselinge roem

Het fragment laat zien hoe Joe richting het zieke paard loopt, een geweer tegen zijn kop houdt en zegt: "Ik ben volledig bij zinnen. Maar je moet me niet dwarszitten." Louis kijkt met lede ogen terug op de gebeurtenis. "We besloten de beelden eruit te halen, omdat Joe ongeremd was. Nu ik erop terugkijk, is zijn onverschilligheid over het welzijn van de dieren steeds duidelijker", verklaart de documentairemaker. 

In
Lees ook:
In de bak of niet: Joe Exotic lanceert eigen schoenenlijn

De makers van Tiger King waren niet zo blij met Louis Theroux: Shooting Joe Exotic en dreigden met 'schadevergoedingen die opliepen in de miljoenen'. Maar dat weerhield de BBC er niet van om het alsnog uit te zenden. Wat Joe ervan vindt, blijft onduidelijk. De tijgertemmer zit momenteel een gevangenisstraf van 22 jaar uit, naar aanleiding van zijn moordplannen op aartsrivaal Carole Baskin en de illegale verkoop van wilde dieren. Het hele verhaal is te zien in de Netflix-docuserie Tiger King.

Joe doet er alles aan om weer op vrije voeten te komen. Hij hield al een pleidooi voor zijn vrijlating toen Donald Trump nog president van de Verenigde Staten was, maar daar trapte Trump niet in. Ook bij de nieuwe president lijkt er geen kans te zijn op gratie. Je ziet er alles over in de video hieronder. 

'Joe Biden gaat geen gratie geven aan Joe Exotic'

03:33