Ga naar de inhoud
Entertainment

Victoria Koblenko biedt excuses aan voor kwetsend kapsel

Victoria Koblenko Beeld © ANP

Victoria Koblenko (40) is op Instagram flink door het stof gegaan vanwege een foto waarop ze cornrows draagt. De actrice plaatste het desbetreffende kiekje vorige week en dat kwam haar op veel kritiek te staan, omdat het kapsel als culturele toe-eigening wordt gezien. Nu biedt Victoria daar haar verontschuldigingen voor aan.

"Ik had kunnen weten dat de tijdsgeest deze braids niet kan verdragen"

'Alweer dezelfde foto, hoor ik je denken. Ja, het moet even', schrijft Victoria bij het beeld, dat vier jaar geleden werd geschoten voor een campagne rondom 'women empowerment'. Vanwege omstandigheden werd hij uiteindelijk niet gebruikt en vergeten. Zonde, vond Victoria. Daarom besloot ze hem vorige week alsnog te delen met daarbij de vraag of ze terug zou moeten gaan naar haar natuurlijke haarkleur: bruin.

'Waar ik me toen niet bewust van was - evenmin als de haarstylist zelf (van Surinaamse afkomst) - is dat specifiek deze vlechten zwarte vrouwen diep kunnen kwetsen. Deze cornrows of canerows refereren namelijk aan het verleden van slavernij en onderdrukking', schrijft ze nu als onderdeel van haar spijtbetuiging.

Victoria
Lees ook:
Victoria Koblenko flink onder vuur na vaccinatietwijfel

Hoewel de actrice de vlechten tijdens haar reizen door Afrika altijd zag als een manier om de taalbarrière te doorbreken, heeft ze inmiddels ingezien dat het door velen als intens pijnlijk wordt ervaren. 'Deze oude foto heb ik tien dagen geleden geplaatst zonder bij deze gevoeligheid stil te staan. (...) Het was de enige foto die ik op mijn telefoon kon vinden met bruin haar, maar dat is geen excuus voor de blinde vlek, want ik had kunnen weten dat de tijdsgeest deze braids niet kan verdragen. Mijn oprechte excuses voor de mensen die dit heeft gekwetst', verontschuldigt ze zich.

'Ook al was er maar een opmerking onder de foto dat dit culturele toe-eigening is. Die was terecht. Jullie kunnen niet ruiken dat het gaat om een oude foto, gemaakt in een tijd waarin er geen open zenuw was voor dit verschijnsel.'

Victoria
Lees ook:
Victoria Koblenko is na maanden terug in Nederland en dít miste ze

Hoewel haar verzocht werd het bericht te verwijderen, heeft Victoria besloten om juist met deze foto een boodschap uit te dragen. 'Als deze foto verdwijnt, leert niemand hier iets van', aldus de actrice. In de reacties blijft Victoria dan ook het gesprek aangaan. Dat veel van haar volgers inmiddels niet meer op het bericht kunnen reageren doet haar dan ook pijn. Zo schrijft ze in haar Instagram Stories: 'Dat is vreselijk, vooral omdat men denkt dat ik de reacties heb uitgezet. Dat heb ik niet gedaan, want de post is er juist voor discussie.' Dat de reacties zijn uitgeschakeld zou bijvoorbeeld kunnen komen doordat iemand de post gerapporteerd heeft bij Instagram, al is dat niet zeker.

Victoria
Lees ook:
Victoria Koblenko krijgt brok in haar keel van kleine Kiy