Ga naar de inhoud
Entertainment

Aflevering Verslaafd toont: alcohol maakt meer kapot dan je lief is

Verslaafd Beeld © Verslaafd

De 56-jarige Nies is al jaren verslaafd aan alcohol. Haar dochter en vriendinnen zijn telkens weer het slachtoffer van haar kwade dronk. Inmiddels heeft haar drinkgedrag zo’n puinhoop opgeleverd dat Nies zichzelf volledig afgezonderd heeft en met iedereen ruzie maakt. Kan het team van 'Verslaafd' haar er weer bovenop helpen?

"Ik heb gewoon geen stop en dan drink ik door totdat ik in slaap val"

De vriendinnen van Nies, die elkaar al kennen sinds de jaren 80, kloppen samen met dochter Sharon bij Ewout Genemans aan voor hulp. Volgens de vrouwen dronk Nies altijd al graag een wijntje, maar niet zo extreem als nu. Haar alcoholprobleem ontwikkelt zich als Nies door het werk van haar man veel alleen is met hun twee kinderen. Stiekem begint ze steeds meer en meer te drinken. "Maar als wij een verjaardag hadden, dan kwam ze en dronk ze niet. Dan dronk ze gewoon een frisje, maar ging wel weer op tijd naar huis", vertelt bezorgde vriendin Sandra. "Ik denk om de schade in te halen." 

Ray
Lees ook:
Ray uit Verslaafd verkiest bier boven zijn gezin: 30 blikjes per dag

Als de man van Nies vervolgens een scheiding aanvraagt, loopt het pas écht uit de klauwen. Vanaf dat moment groeien haar kinderen op met een zwaar verslaafde moeder. Omdat dochter Sharon en de vriendinnen van Nies bang zijn dat ze zichzelf een dezer dagen iets aandoet, hopen ze dat Nies zich laat opnemen in de kliniek. Maar daar denkt ze zelf anders over. Daarom probeert Ewout haar over te halen: "Wij vinden eigenlijk dat je dit gewoon moet doen Nies. (...) Je dochter is toch de moeite waard? Ze is heel duidelijk in wat ze wil dat je doet."

Eindelijk besluit Nies in te stemmen, maar voordat ze naar de kliniek gaan wil Ewout wel nog van haar weten hoe ze het zover heeft laten komen. "Je wil het niet en denkt: ik stop ermee. Maar er is toch niemand, dus wat kan mij het schelen? Dan kan ik ook wel gewoon wat drinken, maar dan gaat het weer verkeerd. Ik heb gewoon geen stop en dan drink ik door totdat ik in slaap val."

Niet
Lees ook:
Niet alleen zorgen om moeder in Verslaafd, óók om dochter

Na vier weken keihard werken mag Nies eindelijk de kliniek verlaten, en dat zorgt voor een emotioneel weerzien tussen moeder en dochter. "Dit is een nieuwe tijd voor ons gezinnetje", belooft Nies haar. Maar of ze zich aan die belofte kan houden is nog maar de vraag. De komende tijd moet Nies zichzelf bewijzen en het vertrouwen van haar vrienden en familie terugwinnen. "Ik ben er nog lang niet want het herstel duurt je hele leven, maar voor mij is dit een heel goed begin."

Verslaafd is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. Kijk de aflevering met Nies hier terug.

Ex-verslaafde
Lees ook:
Ex-verslaafde krijgt tweede kans door team Uitstel van Executie