Ga naar de inhoud
Entertainment

DI-RECT en Eefje de Visser grote winnaars Edison Popprijzen

Eefje de Visser Beeld © ANP

DI-RECT en Eefje de Visser zijn de grote winnaars van de Edison Popprijzen. Beide artiesten hebben twee beeldjes in de wacht gesleept. De 35-jarige Eefje heeft de prijs voor Album en Alternative gewonnen, de mannen van DI-RECT hebben de prijzen voor Song en Rock mee naar huis genomen.

"Het is alweer een tijdje terug dat de plaat uitkwam. Ik dacht: misschien geven ze nu iemand anders een kans"

De winnaars van de Edison Pop zijn enkele weken geleden door de jury bepaald. De Edisons voor Album en Song worden beschouwd als de belangrijkste categorieën. In de categorie Album heeft Eefje de Visser met haar album 'Bitterzoet' gewonnen. Daarmee versloeg ze Kevin met 'Animal Stories' en Typhoon met 'Lichthuis'. "Het is alweer een tijdje terug dat de plaat uitkwam. Ik dacht: misschien geven ze nu iemand anders een kans", vertelt ze aan het ANP.

Eefje
Lees ook:
Eefje de Visser opent tweede halve finale songfestival

In de categorie Song won DI-RECT met 'Soldier On'. "We hebben echt mensen proberen te verbinden met dit nummer", vertelt zanger Marcel Veenendaal aan het ANP. "En volgens mij is dat wel gelukt." 'Soldier On' groeide tijdens de coronacrisis uit tot de nationale soundtrack van de coronacrisis, omdat het nummer gaat over doorzetten en jezelf blijven. "Het blijft zo bijzonder om deze prijs te winnen", vertelt gitarist en zanger Frans 'Spike' van Zoest. "We hebben 'm in die twintig jaar vaker niet dan wel mee naar huis genomen, dus je dekt jezelf van tevoren toch in ter zelfbescherming. Als je 'm dan toch wint, is dat echt geweldig."

De band versloeg Racoon met 'Het is al laat toch' en Bilal Wahib met 'Tigers'. Wahib zou de prijs sowieso niet winnen. Hij zou zaterdag eigenlijk de prijs voor Nieuwkomer in ontvangst nemen, maar de Edison Stichting besloot dat hij de prijs toch niet zou krijgen. Dat werd besloten omdat Wahib tijdens een livestream een minderjarige jongen vroeg zijn geslachtsdeel te laten zien.

John noemt Top Notch hypocriet na beëindiging samenwerking Bilal

08:58
Slaan
Bekijk ook:
Slaan de mannen van Racoon een andere weg in?

Rob de Nijs heeft de Edison Pop in de categorie Nederlandstalig gewonnen. De 78-jarige zanger, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, had niet verwacht dat hij zou winnen en gaat ervan uit dat het ook de laatste keer is dat hij de prestigieuze muziekprijs krijgt. Mede daarom vond De Nijs, die Emma Heesters en Miss Montreal achter zich laat, het deze keer extra bijzonder.

"Het is mijn zesde Edison en het is wel mijn leukste", zegt de zanger tegen het ANP. "Ik had nooit meer gedacht dat ik er nog een zou winnen. Toen ik mijn eerste won in 1964 dacht ik ook dat het mijn laatste zou zijn, maar het is wel heel bijzonder dat je wint met een plaat die midden in coronatijd is gemaakt. Ik denk ook niet dat het me nog een keer gaat overkomen. Ik heb zo ongeveer elke tien jaar gewonnen, ik kan me niet voorstellen dat het op mijn 88e nog gaat gebeuren."

Rob
Lees ook:
Rob de Nijs deelt voornemen voor 2021: 'Zo gezond mogelijk blijven'

De Edisons worden al sinds 1960 uitgereikt. Dat gebeurt in het klassieke, jazz- en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, wordt ook wel de Nederlanse Grammy genoemd. Vrijdagochtend werd al bekend dat rapduo The Opposites dit jaar de Oeuvreprijs kreeg.

The
Lees ook:
The Opposites winnen Edison Pop Oeuvreprijs